U prošloj godini 14 poslovnih banaka u Srbiji ostvarilo je gubitke, dve su bile na ivici profitabilnosti, dok je 18 poslovnih banaka ubeležilo pozitivne rezultate poslovanja. Čak 20 poslovnih banaka je u 2009. godini ostvarilo lošije rezultate poslovanja u odnosu na 2008. godinu, pokazala je analiza portala Kamatica.com.

U istraživanju se ocenjuje da su prema očekivanjima banke podnele svoj deo tereta svetske finansijske krize, prvenstveno kroz povećanje broja neredovnih otplata kredita i smanjenje ukupnog profita. Od početka 2009. godine docnja u isplati mesečnih rata se povećala za 30 odsto. Analitičari portala Kamatica smatraju da takvo stanje još nije alarmantno, ali ostaje neizvesno da li će se i u narednom periodu i u kojoj meri povećavati broj kredita u docnji. Oni očekuju da banke ove godine budu znatno restriktivnije u odobravanju kredita, posebno ukoliko se nastavi trend povećanja neredovnih otplata. „S druge strane, to će uticati i na njihove poslovne rezultate u 2010. godini. Iako postignuti rezultati u prošloj godini nisu za pohvalu, prema rečima guvernera, banke u Srbiji su postigle zavidne rezultate na sprovedenim stres testovima, što donekle smanjuje loš utisak o njihovom poslovanju u 2009. godini“, navodi se u analizi.

Tokom 2008. godine, ukupan profit banaka bio je oko 35 milijardi dinara, a po dobiti su prednjačile Rajfajzen banka, Banka Inteza, AIK banka, Eurobanka EFG, Unikredit banka, Sosijete ženeral, Hipo Alpe Adrija banka i Komercijalna banka. Sve ove banke su u 2008. godini ostvarile profite više od dve milijarde dinara. Najveće gubitke u 2008. godini su ostvarile Metals banka, Kredi agrikol i Marfin bank, više od milijardu dinara. U 2008. godini osam banaka je postiglo negativne rezultate, dve banke su poslovale na ivici profitabilnosti, dok su 24 banke zabeležile pozitivne poslovne rezultate.

– U 2009. godini, ukupan dobitak banaka bio je blizu 22 milijarde dinara, što je 38 odsto niži profit nego godinu dana ranije. Najveće profite su ostvarile Banka Inteza, AIK banka, Unikredit bank, Rajfajzen banka, Eurobanka EFG i Komercijalna banka, sa dobiti većom od dve milijarde dinara. U grupi sa ostvarenim profitom iznad dve milijarde dinara su dve poslovne banke manje nego u 2008. godini. Gubitke veće od milijardu dinara imale su OTP banka, Alfa banka, Kredi agrikol i Privredna banka Pančevo. U ovoj grupi je jedna banka više u odnosu na 2008. godinu. Ukupan dobitak banaka koje su pozitivno poslovale je smanjen sa 44,1 milijardu dinara u 2008. godini, na 34,4 milijardi dinara u 2009. godini. U istom periodu je povećan ukupan gubitak poslovnih banaka koje su ostvarivale negativno poslovanje sa 9,2 milijarde dinara, na 12,5 milijardi dinara – stoji u analizi.

Najveće pogoršanje rezultata u odnosu na 2008. godinu zabeležile su OTP banka i Rajfajzen banka, koje su u 2009. godini imale rezultate lošije za 4,2 odnosno 3,6 milijardi dinara. Ubedljivo najveće poboljšanje rezultata ostvarila je Metals banka, koja je za više od četiri milijarde dinara poboljšala svoje rezultate. „Činjenica je da je bankarski sektor u našoj privredi bio jedan od najuspešnijih i da su banke ostvarivale velike profite, ali u poređenju sa bilansnom sumom, poslovanje se moglo smatrati prosečno profitabilnim. Poređenjem postignutih rezultata u 2008. i 2009. godini, lako se uočava ogroman pad profitabilnosti, što ukazuje da je svetska ekonomska kriza ostavila jak pečat i na poslovanje domaćih banaka“, smatra tim portala Kamatica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari