Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi juče je u Novom Pazaru rekao da će Ambasada njegove zemlje i dalje biti važan partner i da će nastaviti da pomaže ovaj grad i region preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Ocenjujući da je „nezaposlenost gorući problem u gradu“, Kirbi je naglasio da preko USAID i drugih programa „pokušavamo da omogućimo otvaranje novih radnih mesta uz pomoć Vlade Srbije i lokalne zajednice“.


Američki diplomata je istakao da Ambasada SAD duže vreme stvara uslove za pomoć novopazarskim proizvođačima džinsa.

– Kameno pranje džinsa zagađuje vodu i mi smo u procesu nabavke postrojenja koja će pomoći baš u tom segmentu, smanjenje zagađenja i omogućiti tekstilnoj industriji rast i napredak – objasnio je ambasador Kirbi i dodao da je želja da se pomogne ljudima „da kupuju nešto što je kvalitetno, a proizvedeno tako da ne zagađuje sredinu.

Novopazarski gradonačelnik Meho Mahmutović ocenio je da će „zahvaljujući ovoj pomoći novopazarski tekstilci proizvoditi džins po ekološkim standardima i omogućiće im da dobiju ekološki sertifikat za izvoz prema zemljama Evropske unije. To će direktno značiti veći posao i otvaranje novih radnih mesta“.

Američki ambasador Kirbi i novopazarski gradonačelnik razgovarali su o aktuelnim političkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima u tom gradu i regionu.

U četvrtak ambasador SAD u Sjenici je obišao Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i poručio tamošnjim proizvođačima da sada „imaju mogućnost da koriste usluge laboratorije i da tako mogu da dokažu kvalitet svojih proizvoda“ ali i „da postave proizvodne ciljeve i budu sigurni da će moći da vraćaju kredite koje ulažu u proizvodnju“. Oni, rekao je Kirbi, imaju zadatak da povećaju obim proizvodnje, a lokalna samouprava da im pronađe tržište i potrošače. USAID je jedan od donatora koji su obezbedili sredstva za izgradnju Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede u Sjenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari