Subvencije za proizvodnju malina 1O budućnosti izvoza maline raspravljalo 200 učesnika iz 17 zemalja

Deseta svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline počela je juče u Šapcu sa više od dve stotine učesnika iz 17 zemalja. Tu su i predstavnici velikih proizvođača, iz Kine, Čilea, Poljske, SAD… a organizator ove trodnevne manifestacije je Poslovno udruženje hladnjačara i Svetska organizacija proizvođača i prerađivača maline. Skup je otvorio ministar privrede Željko Sertić, obećavajući u ime buduće Vlade Srbije da će proizvođači malina dobiti punu podršku države jer se radi o važnom izvoznom proizvodu. Srbija je najveći svetski proizvođač maline, sa godišnjom proizvodnjom od 80.000 do 110.000 tona maline.

Prošle godine Srbija je samo od izvoza tog voća zaradila 260 miliona evra, što je čini najvećim izvoznikom maline u Evropsku uniju. Oko 70 odsto tog izvoza realizuju članice Poslovnog udruženja hladnjačara Srbije. Osnovni cilj ove manifestacije je razmena iskustava i veća popularizacija i promocija maline kao kvalitetnog proizvoda.

Jedan od učesnika skupa Stanimir Janković, iz Užica, kaže da sa 75 ari proizvede 18 tona maline. Veoma je zadovoljan saradnjom sa Poslovnim udruženjem hladnjačara, a plasman je osiguran. Međutim, jedan od problema su berači, dešava se da neki od njih ne obave posao kako treba, i tu je i nedostatak radne snage. Janković je pre pet godina ostao bez posla tako da mu je proizvodnja maline omogućila da ostvari pristojan dohodak za porodicu.

I Dragan Marjanović, iz Arilja, koji uzgaja malinu na 35 ari, zadovoljan je količinama i otkupnom cenom. Po aru proizvede 285 kilograma kvalitetne maline čija je prošlogodišnja cena bila 216 dinara po kilogramu. Udruženje je najbolji način da se svi problemi razreše, a umnogome pomaže pri nabavci sadnica kao i proizvodnji. On ističe da malina donosi dobar dohodak, ali, naravno, i to zavisi od vremenskih uslova.

Podsetimo, prva Svetska konferencija održana je na Zlatiboru, a prethodna u Kini, gde je odlučeno da domaćin sledeće bude Srbija. U šabačkom kraju pod malinom se nalazi oko hiljadu hektara, a ovde je formirano Udruženje voćara sa ambicioznim planom poboljšanja položaja i plasmana u ovoj poljoprivrednoj grani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari