Broj osnovnih i srednjih škola koje štrajkuju u Srbiji popeo se juče na 263, a danas očekujemo da će ih biti još više, sve do petka kada ćemo u potpunosti obustaviti rad – kaže za Danas predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost Tomislav Živanović.


U Ministarstvu prosvete navode da je juče štrajkovalo 147 škola odnosno 8,1 odsto, i to 99 osnovnih i 48 srednjih škola, od 1.804 koliko ih je u Srbiji. Iako je najavljeno da bi danas mogli biti nastavljeni pregovori sa Ministarstvom prosvete, do toga nije došlo. Jedini odgovor koji su dobili od nadležnog ministarstva, prema rečima našeg sagovornika, jeste da „Ministarstvo priprema Svetosavski bal“.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i sindikat Nezavisnost započeli su juče štrajk sa delimičnom obustavom rada, odnosno skraćenim časovima na 30 minuta. Predstavnici štrajkača uputili su pismeni zahtev ministru prosvete Žarku Obradoviću i ministarki finansija Diani Dragutinović da budžet za prosvetu ove godine bude veći za 24,5 odsto, odnosno za 26 milijardi dinara, čime bi se povećale plate zaposlenima u prosveti, isplaćivale jubilarne nagrade i otpremnine, ali i uložila sredstva u socijalni program i poboljšanje uslova rada.

U štrajku ne učestvuje Sindikat obrazovanja Srbije, čiji je predsednik Branislav Pavlović rekao da će se članovi ovog sindikata pridružiti ostalim štrajkačima 28. januara, ali da neće u potpunosti obustaviti rad, već samo skratiti časove. „Tri meseca pokušavamo da postignemo kompromis sa Pavlovićem, ali ne uspevamo. Ne znam zbog čega. Ukoliko štrajk ne uspe, odnosno Ministarstvo ne ispuni naše zahteve, njega ćemo smatrati glavnim krivcem“, ocenjuje Živanović.

Predsednik Sindikat obrazovanja Srbije Branislav Pavlović, s druge strane, smatra da su zahtevi sindikalnih organizacija koje štrajkuju „neprecizni i nerealni“, kao i da nisu upereni protiv Ministarstva prosvete već upravo protiv sindikata na čijem je on čelu.

– Sindikat obrazovanja Srbije je najveći i jedini reprezentativni sindikat u zemlji. Naši članovi su i predškolske ustanove i fakulteti. Štrajkači traže povećanje plata za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, a šta je sa 20.000 zaposlenih u visokom obrazovanju? Pridružićemo se štrajku u petak sa delimičnom obustavom rada, jer potpuna obustava rada nije u skladu sa važećim Zakonom o štrajku – naglašava Pavlović za Danas. On smatra da je situacija u prosveti loša, ali da je zahtev za povećanjem plata od skoro 25 odsto nerealan. Forum beogradskih gimnazija (FBG) uputiće na Svetog Savu poziv Trećoj, Petoj i Trinaestoj beogradskoj gimnaziji da se pridruže ostalim gimnazijama koje štrajkuju.

Pritisci direktora

– Prosvetni radnici koji su u štrajku trpe velike pritiske od direktora škola, koji se boje ministra jer može da ih smeni i zbog toga mnogi ne smeju da prijave da su u štrajku – kaže predsednik Granskog sindikata Nezavisnost Tomislav Živanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari