Tender za Galeniku početkom aprila 1

– U prvih nekoliko dana aprila biće objavljen javni poziv za prodaju Galenike, a zainteresovane kompanije već sada o uslovima eventualnog strateškog partnerstva pregovaraju sa privatizacionim savetnikom, konsultantskom kućom Dilojt, saznaje Danas.

Kako je ministar privrede Željko Sertić ranije najavio, predstojeći tender nije klasična privatizacija, već je reč o izboru partnera koji će izvršiti dokapitalizaciju kompanije, a procedura bi trebalo da traje nekoliko meseci, nakon čega će biti raspisan i javni poziv za izbor profesionalnog menadžmenta fabrike. Tek kada nekadašnji gigant farmaceutske industrije Srbije postigne bar nivo i kvalitet proizvodnje od pre desetak godina, prema sadašnjim planovima Vlade biće otvoren javni tender za privatizaciju 85 odsto državnog kapitala. Ministar je potvrdio i da je o tom modelu spasavanja fabrike i kasnije prodaje postignut dogovor sa rukovodstvom Galenike i sa dva reprezentativna sindikata.

Inače, Galenika je na spisku od 17 strateških preduzeća čiju je zaštitu od poverilaca država produžila do 31. maja ove godine, a do pre nekoliko meseci u izjavama zvaničnika, uz RTB Bor i Resavicu važila je za preduzeće u čije preživljavanje Vlada nije bila sigurna. Poslednjih nedelja, međutim, Galenika se u tom kontekstu više ne pominje i očigledno je da će nade u njeno spasavanje biti podgrejane uoči finiša izborne kampanje, tim pre što se do otvaranja birališta zasigurno neće znati koje su kompanije zainteresovane za ulaganje, i da li ih uopšte ima. Naime, poznato je da se Galenika bori sa ogromnim dugovima koji su pravo čudo za visoko profitabilnu farmaceutsku industriju. Već nekoliko godina unazad, ona je u „crvenom“ za više od 200 miliona evra, od čega oko 150 miliona potražuju banke koje su je kreditirale. Interesantno je da, iako je pretila velika opasnost da Galenika ode u stečaj i čime poverioci gube nadu da će se naplatiti, nijedna od banaka nije prihvatila galantnu ponudu Vlade da to konvertuju u kapital preduzeća.

Dinkićeve akcije od 1.000 evra

Galenika je već bila skriveni adut u izborima 2008. kada je pominjana kao jedno od četiri državna preduzeća čije će akcije država besplatno podeliti građanima. Tvorac tog modela privatizacije, koji u Srbiji nikada nije sproveden, Mlađan Dinkić, tada je tvrdio da će ukupna vrednost tog paketa, u koji su ulazili još i kapital Telekoma, Aerodroma i NIS-a, iznositi po hiljadu evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari