Tesla banka iz Hrvatske nalazi se pred bankrotom. Banka, čiji su većinski vlasnici Fond za razvoj Vojvodine i Fond za razvoj Srbije, od svog osnivanja koje je predložio Milorad Pupovac, predstavnik srpske manjine u hrvatskom Saboru, 2009. godine, beleži samo gubitke. Kapitalna adekvatnost banke je ispod propisanog minimuma i ukoliko uskoro ne pronađe bar 10 miliona evra, preti joj katanac.


Samo u 2011, Tesla štedna banka je zabeležila gubitak od 8,9 miliona kuna (1,17 miliona evra), dok je godinu dana ranije izgubila još 8.004.000 kuna (više od milion evra). Kako se vidi iz zvaničnih odluka uprave banke, svi ovi gubici su pokrivani na teret kapitala banke, odnosno novcem poreskih obveznika Srbije, čijim se sredstvima finansiraju pokrajinski i republički razvojni fondovi.

Kako za Danas kaže Pupovac, Tesla banka se trenutno nalazi u postupku dokapitalizacije „i vode se razgovori u nekoliko smerova“. Ako dokapitalizacija uspe, to će biti bar treći takav manevar u poslednje tri godine, pošto je prema revizorskim i finansijskim izveštajima, prethodno dodatni kapital sipan u nju 2010 – 3,2 miliona kuna i 2011 – 27,8 miliona kuna. Podaci za 2012. još nisu dostupni. Budući da su srpski fondovi ostali većinski akcionari banke, kako nam je potvrdio Pupovac, to znači da je najveći deo i ovog novca došao iz Srbije.

– Vodimo razgovore sa Vladom Hrvatske da ona u skladu sa svojim obavezama stvori pretpostavke za održiv povratak Srba u Hrvatsku, pošto je Tesla banka usmerena na razvoj povratničkih sredina – kaže Pupovac, koji ima funkciju predsednika Nadzornog odbora te banke. Međutim, sa Vladom Hrvatske razmatra se i mogućnost da se iznađe način „kako da ona (finansijski) pomogne, a da ne učestvuje u dokapitalizaciji“.

Jedna opcija, prema Pupovcu je da Hrvatska „otvori prostor za kreditiranje kroz liniju Hrvatske banke za obnovu i razvoj“.

To zapravo znači da bi HBOR dala kredit Tesla banci, pa bi onda ova banka tim novcem odobravala kredite svojim klijentima uz višu kamatu od one koju plaća HBOR-u.

– To nije ništa sporno jer HBOR daje ovakve linije i drugim bankama. Ali, Tesla mora da poveća svoj kapital da bi mogla da konkuriše za ta sredstva – kaže Pupovac.

Zbog toga, poslovodstvo banke vodi i razgovore sa inoulagačima, među kojima su, kako tvrdi Pupovac, i pojedine evropske banke u privatnom vlasništvu. One bi, ako pregovori budu uspešni, dokapitalizovale Teslu i time odložile njene probleme.

– Fondovi iz Srbije su većinski vlasnici Tesle i ako žele da zadrže takav udeo, moraće da uđu u dokapitalizaciju zajedno sa ostalim investitorima – kaže Pupovac.

To je stoga što kada dokapitalizaciju vrši jedan od akcionara, povećavanjem njegovog udela automatski pada udeo svih ostalih akcionara, osim ako i oni ne „isprate“ tog akcionara, unošenjem svog novog kapitala u odgovarajućem procentu.

– Minimalno povećanje kapitala, potrebno da bi se stabilizovala banka je 10 miliona evra, odnosno nešto više od 70 miliona kuna. Osim srpskih fondova, među akcionarima Tesla banke je i značajan broj hrvatskih kompanija, kao i mnoštvo malih akcionara – kaže Pupovac.

Govoreći o načinu na koji je banka osnovana, Pupovac objašnjava da to nije urađeno nikakvim kreditima iz Srbije, već da su Fond za razvoj Vojvodine i Fond za razvoj Srbije svaki dali po 1,5 miliona evra osnivačkog kapitala. Uprkos ovom kapitalu i kasnijim dokapitalizacijama, zbog velikih gubitaka, Hrvatska narodna banka naredila je Tesli da tokom 2012. podigne garantni kapital sa 27,9 miliona kuna, koliko je banka imala krajem 2011. godine, na minimalnih 30 miliona kuna.

Činjenica da je banka ponovo u problemima, govori o tome da nikakve finansijske operacije obavljene tokom prošle godine nisu bile od pomoći, zbog čega se opravdano postavlja pitanje razloga koji su naveli srpske razvojne fondove da ulože toliko novca u banku koja nije bila kadra da posluje profitabilno ni u jednoj godini svog postojanja.

Tesla nije kreditirala demokrate

U svetlu afere sa Razvojnom bankom Vojvodine i načinom na koji je odobrila kredit Demokratskoj stranci za vreme vladavine te partije, u javnosti se postavilo pitanje da li je pokrajinska vlast iskoristila uticaj koji ima u drugoj svojoj banci, Tesli, kako bi obezbedila novac za potrebe DS-a. Pupovac ovakve navode demantuje, tvrdeći da Tesla banka nikada nije dala kredit nijednom pravnom ili fizičkom licu van Hrvatske, pa tako ni demokratama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari