U 2008. godini u Kolubari su ekstremno porasli troškovi za zakup privatne mehanizacije, što je samo delimično bilo opravdano. U 2010. godini ti troškovi smanjeni su za 80 odsto, odnosno za 40 miliona evra godišnje, dok je angažovanje privatne mehanizacije na kopovima smanjeno 10 puta. Od 2009. godine, kad je promenjeno rukovodstvo u Kolubari, propisana su pravila za prodaju uglja, obezbeđena sigurna naplata, a broj zaposlenih je manji za 800, što je donelo godišnje uštede od pet miliona evra, dok su uštede po osnovu sponzorstava i donacija dva miliona evra – izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Nebojša Ćeran, direktor Rudarskog basena Kolubara.


On je dodao da će istraga pokazati da li je bilo zloupotreba u Kolubari. Prema njegovim rečima, troškovi Kolubare za zakup mehanizacije u 2010. bili su 935 miliona dinara, godinu dana ranije 1,55 milijardi, a u 2008. godini 4,23 milijarde dinara (oko 50 miliona evra). Za zakup mehanizacije u 2006. je plaćeno 1,5 milijardi dinara i u 2007. godini 2,4 milijarde. Ćeran je istakao da su ti troškovi smanjeni manjim brojem angažovanih mašina, moto sati, cene moto sata i ograničavanjem dnevnog angažovanja mašina.

– Nedostajuća mehanizacija sada se ugovara raspisivanjem tendera, a u ovom trenutku su od ukupno angažovane mehanizacije 82 odsto sopstvene mašine, a ostalo su iznajmljene. U Kolubari je trenutno iznajmljena mehanizacija angažovana samo u prvoj smeni, dok mašine preduzeća rade u sve tri smene. Cena jednog moto časa iznajmljene mehanizacije približno je ista ceni moto časa koju izvodi mehanizacija u vlasništvu Kolubare. Predviđeno je da se za nabavku nove mehanizacije u 2011. godini izdvoji šest miliona evra, od čega pet miliona evra kroz povoljne kreditne aranžmane. U 2010. godini za kupovinu 20 teških kamiona i tri jedinice teške mehanizacije izdvojeno je oko 2,5 miliona evra – istakao je Ćeran i naveo da je u toku kupovina mehanizacije u vrednosti oko 4,5 miliona evra. Konferenciji za novinare prisustvovali su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i generalni direktor EPS-a Dragomir Marković koji nije želeo da odgovara na pitanja novinara.

U opasnosti proizvodnja struje

Direktor Kolubare upozorio je da kašnjenje eksproprijacije zemljišta u Vreocima, kako bi se oslobodili kopovi uglja, kao i proširenje postojećih kopova do 2013. godine može da dovede u pitanje planiranu proizvodnju struje u Srbiji, odnosno da poveća godišnje troškove uzvoza struje za 150 do 200 miliona evra. Na kopovima Kolubare proizvodi se više od 75 odsto uglja u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari