Predstavnici sindikata u Pošti Srbije potpisali su juče, zajedno sa predstavnicima države, odnosno Vlade Srbije Aneks 1 kolektivnog ugovora, koji će važiti za 15.000 zaposlenih u ovoj kompaniji.

Aneksom je postignut visok stepen interne korporativne odgovornosti u Pošti Srbije, navodi se u saopštenju ove kompanije, kao što je dodatna nagrada za dugogodišnju odanost preduzeću, izražena briga za porodice i potomstvo poštanskih radnika, a proširen je i opseg brige o zaposlenima koji rade na poslovima sa povećanim rizikom. Došlo je i do usklađivanja Kolektivnog ugovora sa novom organizacijom i sistematizacijom poslova u Pošti Srbije, koja se uspešno primenjuje od oktobra prošle godine i koju su odradili i sproveli stručnjaci Pošte u saradnji sa reprezentativnim sindikatima.

– Prošle godine smo potpisali Kolektivni ugovor koji je pratio izmene Zakona o radu i definisali smo sve ključne stvari. Godinu dana posle toga definišemo promene na bolje koje se tiču prava zaposlenih iz sfere interne odgovornosti, ali i sfere koja je ključna za ovu kuću, okrećemo se prihodnoj strani, što potvrđuje naš poslovni rezultat koji značajno premašuje tri milijarde i koji je utrostručen u odnosu na 2012. godinu – rekao je direktor Milan Krkobabić.

On je istakao kako je Pošta profitabilan sistem koji raste i razvija se, uz visok stepen korporativne odgovornosti.

– Ono što je danas kapitalno pred radnicima Srbije u javnom sektoru je kako smanjiti administraciju, ali ne da nam ljudi odlaze na ulicu, a da prethodno nismo učinili sve da ih uposlimo. U Pošti Srbije definisali smo kako da prebacimo ljude iz administracije u tehnologiju, ali da ih vrednujemo na adekvatan način. Naglašavam, sve ovo ne bismo mogli da uradimo da nemamo punu saglasnost 15.000 zaposlenih koje danas ovde predstavljaju reprezentativni sindikati. Bez aktivnog učešća radnika ne možemo da učinimo ništa što je bitno i ne možemo da idemo u ključne promene. Opredeljenje Vlade Srbije u narednom periodu biće upravo taj novi najširi društveni dogovor – naglasio je Krkobabić.

Predsednik Sindikata PTT Aleksandar Pavlović rekao je kako aneks predstavlja još jedan u nizu kvalitativnih iskoraka u odnosu na postojeći Kolektivni ugovor. „Svesni situacije i ambijenta i u državi i u okruženju u kome smo pristupili pregovorima, mislim da smo imali pravu meru i argumentovano se bazirali u svim segmentima“, rekao je Pavlović.

Predsednica Sindikata JP PTT saobraćaja „Srbija“ „Nezavisnost“ Snežana Marković istakla je značaj činjenice da Kolektivni ugovor u Pošti nije mrtvo slovo na papiru, već ga poslodavac dosledno poštuje i primenjuje. „Osim redovnih i sigurnih plata, koje su ispod republičkog proseka, naši radnici imaju pravo na učešće u dobiti, na jubilarne nagrade, materijalne pomoći za rođenje deteta, u slučajevima elementarnih nepogoda ili lečenja“, naglasila je Markovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari