Za dve sedmice bi trebalo da bude odobreno poskupljenje uglja za široku potrošnju iz podzemnih rudnika za devet odsto. Kada je reč o uglju iz podzemnih kopova za termoelektrane trebalo bi da poskupi 25 odsto – izjavio je Zlatko Dragosavljević, državni sekretar za rudarstvo Srbije na okruglom stolu Balkan magazina o tome da li Srbija ima dovoljno uglja. On je dodao da Srbija ima najjeftiniji ugalj u Evropi.


Prema njegovim rečima ugalj je strateška mineralna sirovina za Srbiju od koje se proizvodi 70 odsto električne energije. On je istakao da je Srbija, bez Kosova, ima bilansne rezerve od oko 3,5 milijardi tona uglja što je dovoljna količine za snabdevanje postojećih i novih termoelektrana u narednih 100 godina. Do kraja ove godine, dodao je, trebalo bi da budu usvojeni nacionalna strategija o raspolaganju mineralnim sirovinama i zakon o geološkim istraživanjima i rudarstvu, koji bi trebalo da olakšaju i povećaju investicije u rudarstvu u Srbiji. Dragosavljević je rekao i to da razvoj industrije uglja neće ugroziti ostale energente, već samo na najbolji način omogući korišćenje domaćih resursa.

Direktor Termoelektrana i kopova Kostolac Dragan Jovanović izjavio je da se krajem maja ili u junu očekuje da se nadležni u Kini izjasne o odobravanju kredita za revitalizaciju termoelektrane Kostolac B. – Reč je o projektu vrednom oko 340 miliona dolara ugovorenim sa kineskom kompanijom CMEC, a kredit bi trebalo da odobri kineska Eksim banka. Sa Kinom je potpisan okvirni sporazum za revitalizaciju termoelektrane Kostolac B i izgradnju novog bloka, ukupne vrednosti 1,06 milijardi dolara. Izgradnja novog bloka mogla bi da počne 2014. godine ako Kina odobri kredit – naglasio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari