Kompanija Gaspromnjeft u aprilu je realizovala poslednju investicionu tranšu u okviru obaveza, utvrđenih ugovorom o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS, čime su dva meseca pre isteka roka ispunjeni uslovi iz Sporazuma s Vladom Srbije.

Ukupna investiciona ulaganja kompanije Gaspromnjeft u modernizaciju i rekonstrukciju rafinerijskog kompleksa kompanije NIS i poboljšanje ekološke bezbednosti proizvodnih procesa, od 2009. godine dostigla su iznos predviđen kupoprodajnim ugovorom – 500 miliona evra.

U NIS-u ističu da je modernizacija osnovni uslov da kompanija zauzme strateški važnu poziciju lidera na regionalnom balkanskom tržištu naftnih derivata. Ključni element programa predstavlja izgradnja kompleksa za laki hidrokreking i hidroobradu u Rafineriji nafte Pančevo.

Novi kompleks će promeniti kvalitativne parametre proizvodnje: dubina prerade povećaće se do 84 odsto, a udeo belih derivata sa kvalitativnim karakteristikama – do 76 odsto. Povećaće se i ekološka bezbednost proizvodnje. Emisija štetnih materija u atmosferu, uključujući i emisiju čvrstih materija, biće smanjena do nivoa koji je saglasan sa zahtevima Evropske unije. Po završetku tog programa, prerada u Rafineriji povećaće se do maksimalnog kapaciteta od 4,8 miliona tona godišnje.

Projekat modernizacije u pančevačkim pogonima predviđa i izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika, zatim za regeneraciju sumporne kiseline, rezervoarski park za skladištenje tečnih gasova, rekonstrukcije… Izgradnja prve faze kompleksa u Rafineriji nafte Pančevo biće završena u trećem kvartalu, a u rad će biti pušten u novembru ove godine.

– Modernizacija rafinerijskog kompleksa NIS-a time je ušla u finalnu fazu. Završava se izgradnja poslednjih objekata, započeto je ispitivanje infrastrukturnih mreža i opreme. Pri tome, završetak investicionog ciklusa ne označava završetak procesa modernizacije Rafinerije Pančevo. NIS razrađuje strategiju daljeg razvoja Rafinerije i njenih proizvodnih kapaciteta – izjavio je predsednik Upravnog odbora NIS-a, prvi zamenik generalnog direktora Gaspromnjefta Vadim Jakovljev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari