– Po korišćenju interneta i razvijenosti digitalnih servisa Srbija je na putu da se priključi razvijenim društvima, ali još prilično iza njih. Međutim, potencijal za rast je veliki, što pokazuje i to da je izvoz softvera i IT usluga iz Srbije prestigao izvoz malina, inače jedan od vodećih srpskih proizvoda. Kako je na konferenciji u Privrednoj komori Srbije juče istakao Dušan Stojanović iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, srpske softverske firme ne zaostaju za inostranom konkurencijom, što pokazuje i primer sedmorice naših programera, čiji softver za prepoznavanje otisaka prstiju koriste i u američkom FBI-u.

Pa ipak, činjenica je da državne službe i dalje često nisu umrežene i ne razmenjuju međusobno podatke, što dovodi do toga da građani moraju da idu od jedne do druge institucije da bi izvadili razna dokumenta koja će onda predati u nekoj trećoj instituciji. Prema Stojanovićevim rečima, Direkcija za elektronsku upravu je kadra da digitalizuje bilo koju uslugu ili proces u javnoj upravi. Ipak, očigledno je da postoje otpori.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen je tako podsetio na dobra rešenja u elektronskoj upravi Srbije, poput onlajn registracije beba, elektronskih prijava za građevinske dozvole itd, ali se zapitao zašto i druge usluge nisu na sličan način rešene, na primer rešavanje penzionog statusa, zašto zdravstveni informacioni sistem nije integrisan, prosvetna mreža itd.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je ocenio da nam je potreban razvoj e-uprave i generalno uvođenje podsticajnih mera za razvoj IT sektora. On je dodao da je na listi 143 zemalja po razvijenosti informacionih tehnologija, Srbija na 77. mestu, ocenivši da je za društvo na ovom stepenu razvoja „to dobra pozicija“.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari