– Mogući dolazak turskog tekstilnog giganta Veiko u Vranje, ni u jednom segmentu nije vezan za bilo kakvo strateško partnerstvo sa Jumkom, već se radi isključivo o zakupu proizvodnih hala ove kompanije u kojoj će stranci raditi za sopstveni prihod proizvodnjom modne konfekcije – potvrdio je za Danas Branislav Popović, predsednik Nadzornog odbora vranjske tekstilne kompanije, demantujući tako navode da je turska kompanija zainteresovana za privatizaciju Jumka, koji se nalazi u većinskom vlasništvu države.




– Prostor u Jumku za dolazak Turaka je odvojen i to nema veze sa privatizacijom. Odvojeno je oko 45.000 kvadrata, i sad je to u nadležnosti Ministarstva privrede. Oni bi trebalo da dođu, ali kada, ne znamo tačno. Koliko smo obavešteni, registrovali su firmu u Srbiji, jer su poslednja dva meseca radili to, dok smo mi završavali procedure koje se odnose na Slobodnu carinsku zonu. Informacije poput toga da li će doći za dan dva, ili mesec, za sada nemamo – kaže Popović.

Odgovarajući na pitanje dokle se stiglo sa pripremom neophodne dokumentacije za pronalaženje strateškog partnera, za šta je zainteresovana i država kao većinski vlasnik Jumka, Popović je rekao da „tu ima još puno posla jer se radi na sređivanju dokumentacije kako bi se tačno utvrdilo stanje obaveza i potraživanja“.

– Pri kraju smo procesa da završimo restruktuiranje firme, šta će biti celina kao Jumko, a šta će se prodavati kao posebne jedinice. To radimo sa privatizacionim savetnikom. Nakon toga će se Jumko pojaviti na tržištu kao firma, ali i neki ogranci i proizvodne hale ići će u prodaju i privatizaciju. Do kraja maja treba da radimo na tome i da rešimo konstrukciju, kako i na koji način možemo sve te zaostale obaveze da izmirimo – rekao je on.

Jumko je zaostale obaveze smanjio za trećinu, ali ostaju dugovanja prema radnicima i firmama sa lokala. Za rešavanje tih problema, iz Jumka je ponuđeno formiranje zajedničke komisije sa Gradskom upravom Vranja kako bi se na ime dugovanja ustupio deo imovine. Nezvanično, radi se o kompleksu sportskog centra u okviru koga se nalazi fudbalski stadion, bazen i restoran. Rok za pronalaženje strateškog partnera kada je Jumko u pitanju, ističe sredinom godine, a za to vreme vranjski tekstilci nemaju pravo na subvencije iz državnog budžeta.



Opstanak

U Jumku je upošljeno oko 1.700 radnika koji su tokom prošle godine, radeći uglavnom poslove za javna preduzeća, vojsku, MUP i poštu ostvarivali prihod iz koga su isplaćivane redovno zarade u proseku do 35.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari