Poslanici Skupštine Srbije juče su većinom glasova usvojili Zakon o inspekcijskom nadzoru koji će radikalno smanjiti prostor za korupciju i sivu ekonomiju, ali i bitno rasteretiti troškove privrede. Potpredsednica vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički poručila je tokom rasprave da će ovaj zakon suštinski promeniti način na koji rade sve inspekcijske službe u Srbiji, ali i da će se promeniti odnos između inspekcija i uprave, privrede i građana, da će biti unapređeno planiranje njihovog rada i koordinacija. Stav opozicionih stranaka SDS i DS je da je predloženi zakon o inspekcijskom nadzoru nedovoljan za smanjenje sive ekonomije i otklanjanje koruptivnosti u inspekcijama, dok opoziciona Nova stranka, čijih je 15 amandmana prihvaćeno, smatra da je zakon dobar.


Tokom jučerašnje rasprave o 110 amandmana na ovaj zakon, od kojih je Vlada prihvatila 38, među kojima je najviše amandmana Ekonomskog kokusa, poslanik opozicione SDS Janko Veselinović postavio je pitanje o utemeljenosti i legitimnosti rada Ekonomskog kokusa koji je formiran u parlamentu.

„Kokus je poreklom iz američkog parlamenta. U ovom parlamentu slušamo već iz rasprave u raspravu, Ekonomski kokus je zauzeo stav, Vlada je prihvatila stav Ekonomskog kokusa. Šta je to, predsednice, Ekonomski kokus? Da li ste vi nekada prisutni na tom Ekonomskom kokusu koji postoji u okviru Narodne skupštine?“, upitao je juče Veselinović predsednicu parlamenta Maju Gojković. Pitao je i Kori Udovički po kom osnovu Vlada sarađuje sa kokusom i koje privatne interese ta neformalna poslanička grupa zastupa.

Predsednik Ekonomskog kokusa Vladimir Marinković pokušao je da odgovori Veselinoviću na pitanje šta radi kokus na čijem je on čelu, ali ga je predsednica Skupštine sprečila rečima da je pitanje upućeno njoj i potpredsednici Vlade Srbije Kori Udovički.

„Samo ću reći da sam zamišljao da smo svi u parlamentu prosto završili i raskrstili sa komunističkom ideologijom i da pominjanje privatnog sektora nije više jeres i da mi živimo u jednoj liberalnoj tržišnoj ekonomiji koju želimo da napravimo, jedno moderno kapitalističko društvo“, rekao je Marinković, podsećajući da osim kokusa u parlamentu funkcioniše još ženska parlamentarna mreža, ali i Zeleni Srbije.

U Skupštini Srbije se juče polemisalo i o takozvanim „deliveri junitima“, pošto je poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević upitao koji je zakonski okvir za njihovo uvođenje, na šta je iz SNS poručeno da su rezultati ti koji aktuelnu vladu odvajaju od prethodnih.

„Budući da se od tih jedinica za isporuku rezultata sada mnogo očekuje, niko ne zna šta su, ko je tamo, ko je to formirao. Da li je to pod vašom kontrolom?“, pitao je Pavićević Udovički, poručivši da sve inovacije moraju da budu usklađene sa načelom vladavine zakona. Umesto od ministarke, Pavićeviću je odgovor stigao od Zorana Babića , šefa poslaničke grupe SNS, koji mu je poručio da ne prepoznaje reč „rezultat“.

„Nerazumevanjem potrebe za rezultatima pokazujete odnos i prema građanima Srbije“, rekao je Babić i upitao zašto pokrajinski premijer Bojan Pajtić ne osnuje jedinice za isporuku rezultata. „Deliveri junit je ono što nas odvaja od vas“, poručio je Babić.

Inače, opozicione SDS i DS zatražile su juče da se iz predloga zakona izbriše odredba gde predlagač kaže „predstavnici privatnog sektora“, jer je neustavna. Na te primedbe reagovala je potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički navodeći da se pogrešno tumače reči privatni sektor.

„Ovde nije u pitanju svojina tog sektora, već deljenje na javnu i privatnu sferu. Da smo ograničili na privredu, onda bi građani ostali isključeni“, rekla je Udovički.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari