– Srbija će imati sigurnu budućnost kada mala i srednja preduzeća budu nosioci 50 odsto bruto domaćeg proizvoda, jer ona donose napredak zemlji i od njihovog uspeha zavisimo svi mi – rekao je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić na dodeli sertifikata SME Excellent najboljim malim i srednjim preduzećima koja, kako je istakao, u Srbiji danas stvaraju 30 odsto BDP.

On je za taj sektor u kome ima 770.000 zaposlenih, rekao da je veliki zamajac za zemlju i nosilac napretka, zbog čega privatni biznis mora da se ceni i poštuje.

– Nije važan vaš politički stav, važno je je to što radite. Vi ste pre nas koji radimo u državi naučili da ne možemo da živimo u vreme socijalističkog samoupravljanja, da moramo da radimo marljivije – konstatovao je Vučić i poručio vlasnicima tih firmi da jače i snažnije utiču na vlast, kako bi ona brže i hrabrije menjala poslovni ambijent i svest, a ko god da bude u Vladi, biće potrebno da donosi još hrabrih odluka da bi se to uradilo.

Premijer je naveo da je država u ovoj godini obezbedila više novca za firme koje počinju sa radom kroz „start-ap kredite“, koji će ići i do 50 odsto bespovratne pomoći. Takođe, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, na različite načine su zaposlena 3.803 radnika, a za 302 mala i srednja preduzeća je odobren 561 milion dinara bespovratnih sredstava, koja su iskorišćena za nabavku opreme vredne 2,3 milijarde.

Na svečanosti je 13 kompanija dobilo priznanja za rezultate postignute u prethodnoj godini, tako da sada sertifikat SME Excellent nosi 617 odličnih malih i srednjih preduzeća, koja su ustvarili ukupan godišnji promet veći od 800 miliona evra, a zapošljavaju 13.000 radnika. FoNet


Najbolji

Najbolje rezultate u prošloj godini ostvarili su ostvarili su Kribone iz Čačka, Princ leather iz Požege, Sigma iz Kule, Metadata iz Beograda, Mlekara Moravica iz Arilja, Kon-trans iz Beograda, Bio špajz iz Beograda, Excelsior iz Beograda, Rezervat Uvac iz Uvca, Opšta bolnica Bel medic iz Beograda, Studio Berar iz Novog Sada, Dubes iz Beograda i V-Tac iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari