Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je juče u Skupštini Srbije da je Predlogom zakona o privatizaciji predviđeno da se proces privatizacije preostalih društvenih preduzeća „otkoči“ i da se završi do decembra 2015. godine.


„Predlog zakona o privatizaciji nudi fleksibilniji izbor modela, metoda i mera privatizacije koja će omogućiti da preduzeća pronađu potencijalne partnere, investitore, kupce i vrate se u privredni život ako je to moguće, odnosno potraže rešenje u stečaju ako to nije moguće“, rekao je Vujović. On je dodao da ovaj zakon ima karakter posebnog zakona (lex specialis) da bi se otklonile prepreke koje bi možda proizašle iz protivrečnosti s odredbama u drugim zakonima.

Pored prodaje kapitala, koja je bila predviđena i prethodnim zakonom i koja je često nailazila na prepreke kada kapital ima nultu ili negativnu vrednost, on je istakao da predlog predviđa i mogućnost prodaje imovine, celokupne ili dela.

„Imovina može da se prodaje u svakoj situaciji ako se obezbede odgovarajući uslovi da se ta imovina usaglasi s vrednošću potraživanja“, rekao je Vujović.

Zakon, kako je istakao, predviđa strateško partnerstvo kao model prodaje i prenos kapitala bez naknade.

„Prenos kapitala bez naknade je poznat iz starih zakona o privatizaciji koji su predviđali da se 30 odsto društvenog kapitala prenese bez naknade radnicima. U ovom zakonu se taj model proširuje i na potencijalne partnere u privatizaciji da bi se prenosom svojine kontrolisao proces privatizacije“, rekao je Vujović.

Ministar privrede Srbije je naveo da su predlogom zakona o privatizaciji predviđena samo dva metoda prodaje, a to su tender, nakon koga sledi aukcija, a drugo je jednostavno prikupljanje javnih ponuda.

Vujović je rekao da taj zakon omogućava da se po usvajanju u kratkom roku pozovu svi zainteresovani partneri i investitori da podnesu validne programe privatizacije, odnosno ekonomskog restrukturiranja preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari