Uprkos oštrom protivljenju opozicije i protestu sindikata većina poslanika Skupštine Srbije juče je usvojila izmene Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima se predviđa postepeno izjednačavanje starosne granice za odlazak u penziju za žene i muškarce. Na Zakon o radu, koji stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, usvojena su i tri amandmana, a na izmene Zakona o PIO, čija primena počinje 1. januara naredne godine, usvojena su četiri amandmana. Ova dva reformska zakona podržalo je 190 poslanika, dok je protiv Zakona o radu bio 21 poslanik, a Zakona o PIO 22.

Ministar rada, zapošljavana i socijalne zaštite Aleksandar Vulin, za razliku od svojih kolega ministara, juče je bio u parlamentu i budno pratio glasanje, da bi se po izglasavanju zakona obratio novinarima u skupštinskom holu, ne krijući zadovoljstvo što su zakoni dobili podršku.

“Zadovoljan sam izmenama i dopunama Zakona o radu i mislim da Srbija ima razloga da bude zadovoljna. Pozivam sve socijalne partnere da se ponašaju u skladu činjenicom da je Zakon usvojen”, rekao je Vulin, dodajući da je Vlada tu i za sindikate i za poslodavce i da je uvek spremna za dijalog, kao i da moramo biti privrženi socijalnom dijalogu sa ciljem da Srbiji bude bolje.

Ukazujući da su ranije postojale primedbe da se zakoni ne sprovode, Vulin je posebno podvukao da će oni zakoni biti sprovođeni i da to važi i za Zakon o radu, kao što će važiti za bilo koji drugi zakon.

Upitan da li veruje da će sindikati nastaviti proteste, Vulin je prokomentarisao da “vidi da su preko vikenda imali pauzu i da ne zna šta će smisliti kada počnu radni dani”.

“Mi ne sporimo nikom pravo da ima svoj politički stav i da taj stav bude drugačiji, ne sporimo ni pravo Demokratskoj stranci da aktivno učestvuje u organizaciji ovih protesta, to je sasvim u redu, samo sindikat kao i poslodavci moraju da vode računa o zaposlenima”, rekao je Vulin.

Komentarišući usvajanje izmena Zakona o PIO, ministar rada naveo je da će njegovom primenom u narednih deset godina biti ušteđeno 5,35 procenata bruto domaćeg proizvoda i da ničija prava neće biti ugrožena, već će se malo sporije ići u penziju.

“Upravni odbor PIO fonda do sada je imao 21 člana i još sedam u nadzornom odboru, i to nas je svakog meseca koštalo blizu dva miliona dinara. Njega će ubuduće činiti sedam članova i samo na toj sitnici uštedećemo 55.000 evra”, naveo je Vulin.

Inače, usvojene izmene Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju predviđaju povećanje starosne granice za odlazak žena u penziju počev od januara 2015. na svakih šest meseci, da bi 2032. ona bila 65. godina, odnosno da bi se izjednačila sa uslovima za muškarce. Minimalan staž je 15 godina.

Uvodi se pravo na prevremenu starosnu penziju i utvrđivanje trajnog umanjenja iznosa prevremene starosne penzije za 0,34 odsto za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju pre navršenja opšte starosne granice, što na godišnjem nivou iznosi 4,08 odsto. Penzija po tom osnovu može da im se umanji maksimalno 20,4 odsto. Prevremenu starosnu penziju mogu da koriste svi koji imaju 40 godina staža, a od 2023. u prevremenu penziju mogu da odu muškarci stari 60 godina, a žene sa 59,6 godina.

Izmene Zakona su predvidele i da žena koja je rodila jedno dete po tom osnovu ima pravo na dodatnih šest meseci staža, ona sa dvoje dece na godinu, a žena koja je rodila troje i više dece ima pravo na dodatni staž od dve godine. Preciznije se definiše i isključivanje iz beneficiranog staža zaposlenih na administrativno-tehničkim radnim mestima, odnosno poslovima.

Izmene predviđaju i pravo na naknadu za noćni rad od 26 odsto, ali ne i naknadu za smenski rad. Radni odnos na određeno vreme može da traje dve, umesto kao do sada godinu dana, pravo na korišćenje godišnjeg odmora zaposleni će dobiti posle mesec dana neprekidnog rada, a ne, kao do sada, posle šest meseci, a gubi se pravo na naknadu za neiskorišćen godišnji odmor, izuzev ako zaposleni dobije otkaz.

Smanjuje se i broj dana plaćenog odsustva sa sedam na pet za venčanje, porođaj supruge, teške bolesti članova porodice ili njihovu smrt, dok će za dobrovoljno davanje krvi zaposleni ubuduće dobiti dva slobodna dana.

Tokom godišnjeg odmora zaposleni će imati pravo na osnovnu zaradu uvećanu za minuli rad tokom tog meseca, a ne kao do sada na prosek svoje zarade iz prethodna tri meseca. Ukoliko je zaposleni na prinudnom odmoru, ima pravo na 60 odsto osnovne zarade uvećane za minuli rad, a ne kao do sada na prosek svoje zarade iz prethodna tri meseca.

Potpuna zaštita trudnica

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović izjavio je juče da mu je drago što je vladajuća koalicija usvojila tekst njegovog i istovetnog amandmana Olgice Batić, poslanice DHSS, kojim će biti onemogućeno da poslodavac otpusti trudnicu ili porodilju čak iako je na održavanju trudnoće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari