U naredne dve godine država će uložiti u izgradnju i rekonstrukciju vrtića, fiskulturnih sala, ustanova kulture i saobraćajnica 150 miliona evra, najavila je juče u Vladi Srbije ministarka za NIP Verica Kalanović predstavljajući program „Gradimo zajedno“. Radovi na pet projekata, od ukupno 14, koliko je Evropska investiciona banka kao partner Vlade već odobrila, počeli su juče, a do kraja leta očekuje se da bi EIB mogla da odobri početak radova na još 33 projekta.

– Polovina sredstava za te projekte izdvaja se iz budžeta, dok je drugih 75 miliona evra odobreno projektnim zajmom EIB. Lista od 33 projekta već je poslata i čeka se da bude odobrena. Do tada predsednici opština mogu slobodno da konkurišu s kvalitetnim programima jer spisak još nije završen – rekla je Kalanović.

Ona je istakla da je Srbiji potrebno 1,76 milijardi evra za revitalizaciju i razvoj lokalne i regionalne infrastrukture i da je ovo samo jedan deo toga. Najviše novca u prvoj fazi biće uloženo u rekonstrukciju i opremanje Klinike za kardiohirurgiju u Nišu, Jugoslovensku kinoteku, izgradnju dva vrtića u Vranju i Novom Pazaru, obilaznicu oko Leskovca.

– Jedan od najvažnijih projekata svakako je rekonstrukcija Narodne biblioteke u Beogradu koja godinama ne ispunjava zahteve korisnike, a biće izgrađeno i 3,5 kilometra puta do kuće u kojoj je živeo Vuk Karadžić – naglasila je ministarka Kalanović.

Za Kinoteku i Narodnu biblioteku biće izdvojeno po nešto više od četiri miliona evra, za bolnicu u Nišu tri miliona, a 1,8 miliona evra za obilaznicu oko Leskovca. Srpska vlada je zajam od 75 miliona evra za akciju „Gradimo zajedno“, dobila na 15 godina uz poček od pet godina i kamatu od jedan odsto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari