Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije potpisao je juče Sporazum s Vladom i poslovodstvom kompanije kojim su ispunjeni skoro svi zahtevi radnika, osim izuzimanja EPS-a iz primene Zakona o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.


Kako je saopštio Sindikat radnika EPS-a, nije postignut ni dogovor o izuzimanju iz sistema solidarnog poreza na zarade veće od 60.000 dinara, jer tehnička Vlada Srbije nema uslove da menja Zakon o umanjenju neto prihoda u javnom sektoru. Posle višenedeljnih pregovora, sporazum je postignut i Sindikat radnika EPS-a je objavio da se prekidaju sve aktivnosti u vezi s ranije najavljenim štrajkom. U pregovorima su učestvovali predstavnici Sindikata radnika EPS-a, ministar finansija Lazar Krstić, ministarka energetike Zorana Mihajlović i poslovodstvo EPS-a na čelu s vršiocem dužnosti direktora Aleksandrom Obradovićem. Postignuta je saglasnost za uključivanje Sindikata radnika EPS-a u radne timove za izradu predloga zakona o radu, zakona o privatizaciji, zakona o stečaju i zakona o štrajku. S predstavnicima Vlade Srbije je dogovoreno da se poboljšaju uslovi rada neophodni za funkcionisanje elektroenergetskog sistema.

Sindikat radnika EPS-a navodi da nije sasvim zadovoljan ishodom pregovora, ali da razume ekonomske i političke uslove zbog predstojećih parlamentarnih izbora. Sindikat EPS-a zahtevao je i pozajmicu za zaposlene od 50.000 dinara, o čemu je postignut dogovor, ali se još ne zna kolika će ona biti. Upravo je zahtev za isplatu pozajmica, i pretanja Sindikata radnika EPS-a da će svoje članove pozvati na generalni štrajk ako se ne ispuni taj i drugi njihovi zahtevi, izazvala dosta negativnih reakcija u javnosti.

Analitičar Mahmud Bušatlija smatra da odluka Vlade da dozvoli menadžmentu EPS-a da svojim radnicima isplati pozajmice nije korektna prema drugim preduzećima. On za Danas ističe da je reč o presedanu o kome bi trebalo da se izjasne drugi sindikati.

– Postavlja se sasvim logično pitanje, ako je država dozvolila EPS-u da svojim zaposlenima da pozajmicu, zašto na to nemaju pravo i radnici drugih javnih i državnih preduzeća. Bojim se da ovakva sasvim pogrešna odluka Vlade može da izazove lančanu reakciju pa i da zaposleni u državnoj upravi zatraže isplatu pozajmica. Oni bi na nju imali mnogo više prava nego radnici EPS-a za koje se može reći da su povlašćeni, jer ta kompanija ne snosi nikakvu odgovornost zbog lošeg upravljanja i loših poslovnih rezultata – tvrdi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, reč je o klasičnom popuštanju vlasti u predizbornoj kampanji, jer joj se ne isplati da ima generalni štrajk u toku izbora.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, kaže za Danas da je Sindikat radnika EPS-a dobro organizovan i da je izabrao pravi trenutak za ispostavljanje zahteva, čime je „izboksovao“ da većina njih bude usvojena.

– Mogu samo da čestitam kolegama iz Sindikata radnika EPS-a jer su oni uspeli da se izbore za svoje zahteve. Sa druge strane, objektivno posmatrano sada imamo situaciju koja je nepravedna, a za to je isključivi krivac država. Dakle, država je dozvolila pozajmice radnicima EPS-a u trenutku dok veliki broj preduzeća u restrukturiranju svojim radnicima ne isplaćuje plate i ne overava zdravstvene knjižice. Možemo konstatovati da Vlada sprovodi politiku dvostrukih aršina jer onim sindikatima koji imaju realnu moć izlazi u susret u predizbornoj kampanji, a pred drugima koji nemaju takvu snagu ostaje neumoljiva i njihove zahteve ne prihvata. Ipak, smatram da svi sindikati imaju legitimno pravo da se bore za ostvarenje svojih zahteva, i da je sasvim u redu da ističu svoje zahteve tokom predizborne kampanje i pokušaju da ostvare uspeh poput onog koji je ostvario Sindikat radnika EPS-a – zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari