Ženskom preduzetništvu potrebna podrška 1

U Regionalnoj privrednoj komori Zrenjanin održana je prva u nizu edukativnih radionica „Podrška ženskom preduzetništvu“, koje organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena Srbije, Fondom za razvoj RS i Razvojnom agencijom Srbije, a uz podršku kompanije DHL International Beograd.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Na veoma posećenoj radionici u RPK Zrenjanin, Milan Ristić, iz Centra za mala i srednja privredna društva Privredne komore Srbije, predstavio je aktivnosti PKS u podsticanju razvoja ženskog preduzetništva. Takođe je istakao da Vlada Srbije i resorno Ministarstvo privrede, uz učešće brojnih partnera, od marta sprovode projekat na nacionalnom nivou pod nazivom Godina preduzetništva 2016. Osnovna ideja je razvoj konkurentne privrede koja počiva na idejama privatne inicijative, preduzetničkog duha i društvenog konsenzusa o podsticanju takvih vrednosti. Ispred Centra za usluge i posredovanje PKS servise i usluge namenjene preduzetnicama predstavila je Božana Jakišić.

O raspoloživim programima različitih finansijskih podrški koje sprovodi Fond za razvoj RS u saradnji sa Ministarstvom privrede u Godini preduzetništva, za koje mogu konkurisati žene preduzetnice, govorila je Olga Radovanović iz Fonda za razvoj. U svom izlaganju predstavila je aktuelne kreditne linije za investicione kredite, kredite za trajna obrtna sredstva, održavanje tekuće likvidnosti i kratkoročne kredite. Naročito je apostrofiran program za koji se očekuje da će biti najviše interesovanja – „Program podsticanja za razvoj preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslu“, a za koji je objavljen konkurs 20. aprila 2016. godine.

Dva projekta Razvojne agencije Srbije namenjena ženskom preduzetništvu, Start up program za započinjanje posla za koji je objavljen javni poziv i traje do 20. maja i Program za povećanje konkurentnosti postojećih preduzeća, za koji će javni poziv biti raspisan u maju mesecu, okupljenim preduzetnicama predstavila je Jelena Radoman Ilić iz Razvojne agencije Srbije. U okviru predstavljene finansijske podrške, posebno je dizajniran program koji je namenjen udruženjima koja se bave podrškom ženskog preduzetništva. Ukupna bespovratna sredstva koja su na raspolaganju ženama preduzetnicama, u okviru ovih programa, jesu oko milion evra.

U okviru radionice u Zrenjaninu predstavljeni su i primeri dobre prakse, odnosno uspešne poslovne priče Marijane Kerlete, vlasnice firme Sweet ElestraiI, Magde Kuburić, suvlasnice firme „Moj računovođa“. One su prisutnim ženama preduzetnicima predočile svoja biznis iskustva, različite probleme sa kojima se suočavaju u poslovanju, svoje rezultate i dalje planove.

Naredna radionica najavljena je za sredinu maja, u Užicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari