Predsednik Republike Boris Tadić danas će predsednici Narodne skupštine Slavici Đukić Dejanović uputiti „pismo o namerama“ da ode s funkcije šefa države, čime će se stvoriti uslovi da se 6. maja u Srbiji održe opšti izbori. Tadić je juče u razgovoru s novinarima u Beogradu izjavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima i da očekuje pobedu, a da je odluku o skraćenju svog mandata doneo „zato što je odgovaran čovek“.


Tadić je objasnio da je dobijanjem statusa kandidata završena jedna faza puta, da predstoji druga i da je za političke i ekonomske reforme koje su pred Srbijom neophodan novi legitimitet građana, koji će osnažiti mandat svih institucija. „Mislim da je najracionalnije i najsvrsihodnije da to bude na opštim izborima“, kazao je Tadić.

On je istakao da će nastupiti na predsedničkim izborima sa punim optimizmom, imajući u vidu ono što je postignuto. Kazao je da će izbori biti teški i da predstavljaju trenutak kada će se građani opredeliti kojim putem će Srbija dalje. „Ja predlažem da idemo putem integracija i očuvanja legitimnih interesa Srbije na Kosovu“, rekao je Tadić.

Na pitanje o tome koji je bio najteži trenutak njegovog predsednikovanja, odgovorio je da je to bilo krajem prošle godine, kada Srbija nije dobila status kandidata. Upitan da li je uzeo u obzir mišljenje SPS i izjavu Ivice Dačić da je raspisivanje izbora „bacanje rukavice“, Tadić je odgovorio: „To će biti sve u redu“.

Istakao je da se ne plaši izlaska na predsedničke izbore, „već ljudske pohlepe i zla“. „Pobedićemo, sasvim sigurno“, zaključio je Boris Tadić.

„Osećam se super“

U neformalnom razgovoru s novinarima, juče ispred Palate Srbija u Beogradu, na pitanje kako se oseća sada kada je odlučio da skrati mandat i omogući predsedničke izbore, Boris Tadić je odgovorio: „Osećam se super“. „Srbiji su potrebni ljudi koji žele da ostave svoje delo iza sebe i da ne učestvuju u političkom procesu da bi nešto postali, nego postigli“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari