Od generacijskog neslaganja do ratnih trauma 1

U Operi i teatru Madlenianum od 10. do 14. juna gostovaće Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke, što će, kako je najavljeno iz obe umetničke kuće, biti kruna njihove jednogodišnje saradnje. Banjalučko NP beogradskoj publici predstaviće se sa tri predstave: „Otac i sin“ ili „Dečija posla“, „Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima“ i „Sinovi umiru prvi“. Ovaj izbor trebalo bi, prema rečima direktora NP RS Nenada Novakovića, da „pokaže raznovrsnost i šarolikost repertoara banjalučkog pozorišta, koje završava 86. pozorišnu sezonu“.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Melodrama „Otac i sin“ po tekstu Nebojše Romčevića „Dečja posla“ u režiji Nikole Pejakovića na sceni Madlenianuma biće izvedena 10. i 11. juna. Glumačku ekipu predvodi Petar Božović u ulozi oca. Ova savremena priča o generacijskim porodičnim sukobima u okolnostima društvenih lomova i previranja premijerno je izvedena 17. maja prošle godine.

Predstava „Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima“ nastala je po tekstu Petera Handkea, koji je pisao za svoju ćerku mesecima pre njenog rođenja. Reditelj Mladen Materić, Banjalučanin koji decenijama živi i radi u Francuskoj, na scenu izvodi 20 glumaca koji bez reči izvode 300 scena na jednom trgu u Banjaluci. Materić, koji ima svoje pozorište u Francuskoj, kaže da je „dugo pokušavao da napravi ovu predstavu koja je najkomplikovaniji i najkompleksniji projekat u njegovoj karijeri“. Ovaj komad u kome reditelj „postavlja pitanje da li je ovaj svet drama, komedija, tragedija ili velika plesna predstava“, na repertoaru Madlenianuma je 12. i 13. juna. Predstava je premijerno izvedena 18. oktobra 2015. na 85. godišnjicu otvaranja NP RS koje je 1930. osnovano kao Narodno pozorište Vrbaske banovine. Kako je najavljeno, NP RS će sa ovim komadom 15 dana gostovati i u Francuskoj.

Predstavljanje NP RS u Madlenianumu završiće se 14. juna izvođenjem predstave „Sinovi umiru prvi“ po tekstu Mate Matišića, čija je delo pre banjalučke premijere početkom marta ove godine imalo dve hrvatske i jednu bošnjačku verziju u dramskom kazalištu „Gavela“ u Zagrebu“, HNK Osjek i Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Radnja originalnog teksta dešava se u piščevom rodnom selu Ričice kod Imotskog u Dalmatinskoj Zagori 2002, sedam godina posle rata i tri od smrti hrvatskog predsednika Franje Tuđmana. Banjalučka adaptacija izmeštena je u selo Rekavice kod Banjaluke u 2008, 13 godina nakon rata i dve godine posle smrti bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića, kad su RS potresali protesti ratnih vojnih invalida Vojske RS zbog lošeg materijalnog stanja i odnosa vlasti prema njima. U adaptaciji Ivana Velisavljevića predstavu, koja otvara mnoga bolna pitanja iz bliže istorije na prostoru bivše SFRJ, režirao je Marko Misirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari