Regionalne predstave u Kamernom teatru 1

Prvi festival Dani Jurislava Korenića biće održan od 25. maja do 3. juna u Kamernom teatru 55 u Sarajevu. Festival će predstaviti sedam najboljih predstava iz regiona koje će se boriti za neke od nagrada, kao što je „Žan Marolt“ za najboljeg glumca/glumicu, zatim nagrade za najbolju režiju, najbolji kostim i scenografiju, te najprestižnija nagrada „Jurislav Korenić“ za najbolju predstavu u celini. O dobitnicima će odlučivati petočlani žiri u sastavu: Boro Stjepanović, Josip Muselimović, Pjer Žalica, Aleksandar Seksan i Maja Salkić.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

– Ono što su Bojan Stupica i Mira Trailović bili u Srbiji, Gavela u Hrvatskoj, a Stefanovski i Georgievski u Makedoniji, to je za bosanskohercegovački teatar bio Jurislav Korenić. Jedan neobičan, volšeban umetnik. Čovek koji je prevodio sa nekoliko jezika, režirao, svirao nekoliko instrumenata, i osnovao Kamerni teatar 55, Pozorište mladih… Biografija u koju staje nečijih sedam. Rano je umro, u 59. godini 1974. kao dramaturg Narodnog pozorišta u Sarajevu. Ali jedan zaboravljen čovek. Kada nekulturu zaborava zamenimo kulturom sećanja, onda ćemo shvatiti da stvari ne počinju od nas nego da je neko pre nas utemeljio i utabao neke stvari na koje smo se mi naslonili. Praveći festival u njegovu čast, pokušavamo da Jurislava Korenića vratimo na mesto koje mu pripada – kaže za Danas glumac, direktor Kamernog teatra 55 i idejni tvorac festivala Emir Hadžihafizbegović.

Festival otvara predstava „Voz“ Zvezdara teatra sa Vojom Brajovićem i Sergejem Trifunovićem u glavnim ulogama. Iz Slovenije stiže „Ko se boji Virdžinije Vulf?“, iz Hrvatske „U agoniji“, iz Banjaluke „Mrešćenje šarana“, iz Crne Gore „U plamenu“, a iz Makedonije „Stolice“. Na programu je i predstava domaćina „Kad bi naglas govorili“ po tekstu Adnana Lugonića a u režiji Srđana Vuletića. Prema rečima direktora teatra, festival će pratiti i okrugli stolovi, kao i promocije knjiga, poput novog romana Svetislava Basare ili knjige Dane Todorović, ćerke Bore Todorovića, „Park Logovskoj“.

Inače, Kamerni teatar 55 nedavno je postalo prvo pozorište iz Bosne i Hercegovine koje je primljeno u članstvo Evropske teatarske konvencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari