Zrenjanin je tri dana domaćin horskom festivalu „Slobodan Bursać“. Manifestacija se održava u Kulturnom centru Zrenja nina do 5. juna a tokom tri festivalske večeri publici će se predstaviti ženski, muški i mešoviti horovi, saopštili su organizatori na zajedničkoj konferenciji za medije. Ovo je treća godina kako se održava horski festival posvećen nekadašnjem zrenjaninskom muzičkom pedagogu Slobodanu Bursaću, koji je predvodio mešoviti omladinski hor „Josif Marinković“.

– Po prvi put manifetsacija ima internacionalni karakter, pošto će osim učešća zrenjaninskih horova i horova iz Beograda i Novog Sada, na festivalu nastupiti i gostujući horovi iz inostranstva. Gosti su nam Hor Pravoslavne srpske Saborne Crkve iz Temišvara i Ruski dečiji hor „Orlići” iz Moskve. Festival je revijalnog karaktera, a ulaz je besplatan – objašnjava Vladimir Stojković, osnivač festivala..

Kako ističu organizatori, Grad Zrenjanin procentualno ima najviše horova u odnosu na druge gradove i bogatu tradiciju horskog pevanja.

– Naša je namera da ovakvim odgađajima nastavimo taj život i podstaknemo neke nove kreativne ideje na tom planu – kaže promotera ovog festivala Slaviše Vlačić.
U skladu sa idejom da se svake godine u okviru festivala organizuju i humanitarne akcije, festival će se i ove godine priključiti ekološkoj humanitarnoj akciji „Čep za hendikep” Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Banata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari