Sedim u lokalnom kafiću nadomak kuće. Davim se u dimu jer je, kao i svugde, pušenje dozvoljeno. Sedim i vagam. Napolju je neočekivana, od strane visokostručnih krugova zaduženih za odgonetanje vremenskih uslova nepredviđena kiša, a na mojim nogama omiljene čizme kojima viša vlažnost može da naudi.

 Da li da sačekam da pljusak prođe ili da upropastim i ovaj komad obuće? Na računu meteorološke neumešnosti već stoje dva para baletanki. I stres pretrpljen prilikom njihovog uništavanja. Sada tome dodajem raspoloženje narušeno boravkom u ružnom, samo sklepanom prostoru za lokalne džibere i neprijatnost koja će tek uslediti zbog ispaljivanja dragih ljudi kojima sam se obećala za otvaranje izložbe.

Samo dvanaestak sati pre ovog trenutka marljivo sam istraživala šta prognoziraju meteorolozi ili ko se već bavi pretpostavkama kakvo nam se vreme sprema. Saznala sam: sunčano. Potkrepljeno sličicama žute kugle koja prži.

Pitala sam se godinama zašto vremensku prognozu saopštavaju zgodne devojke u minićima. Sad znam, da skrenu pažnju sa informacija. One su neki šegrti zaštićenih bogova prognoze. Kad tri četvrtine ekrana zauzme cica sa velikim dekolteom, nije mnogo bitno što pokazuje Skandinaviju a govori o Španiji. Tek pošto deo vesti planiranih za vreme prođe, shvatite da nemate pojma šta ste slušali. S druge strane, jasno možete da ponovite šta ste videli. Tu je jedna naša televizija napravila početničku grešku u pokušaju da bude rodno korektna. Stavila je ne baš zanimljivog dasu da tumači razvoj oblaka nad Evropom, a zaboravila da ga skine u šorts. Ali, kako je navika ozbiljna stvar, iako nema golih nogu, isključimo se čim se pojavi najava prognoze.

Uvek sam verovala da je meteorologija neka vrsta nauke, da postoje ozbiljne metode koje se koriste da bi se dobio rezultat: znanje o tome hoće li pljusnuti ili ogrejati. Ispostavi se da pljuskove često bolje predvidi reumatični rođak.

U prognostičke metode ne mogu da se mešam, ali sam sigurna da pozivanje na ličnu odgovornost može da pomogne. Kad bi se recimo umesto proizvođača slatkiša i kafa, koji nam omogućavaju da čujemo savet da li da nosimo kišobran ili da obujemo delikatne čizme od okrenute kože (zbog čega takođe sve izgleda kao šala), potpisivali meteorolozi, onako imenom, prezimenom i titulom, sigurno bi bili precizniji. Ovako anonimni, šta ih briga. Čak se i astrolozi potpisuju ispod nedeljnog horoskopa. A naučnici, ne. Zato, kad bolje razmislim, možda bi bolje bilo da nam astrolozi predviđaju vreme, verovatno bi bili uspešniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari