Najveći domaći filmski festival Fest otvoren je sinoć 44. put. U velikoj dvorani Sava centra Velimiru Bati Živojinoviću, jednoj od najvećih zvezda domaćeg filma, dodeljeno je priznanje Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Nagrada Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo uručena je i američkom reditelju Džonu Mektirnanu, kao i španskoj glumici Viktoriji Abril, koji su zvanično proglasili festival otvorenim.

Viktorija Abril bila je i gošća jučerašnje Festove konferencije za novinare. Slavna glumica, koja je tokom svoje karijere snimila više od sto filmova, kazala je u razgovoru sa novinarima da je kišni Beograd, u koji dolazi po drugi put (održala je koncert 2007) podseća na Madrid osamdesetih. Abril je istakla da da se poslednjih godina više bavi muzikom jer nema mnogo dobrih uloga za žene u četrdesetim godinama.

– Scenaristi ne žele da više budeš žena koja voli, pati, ima seksualne odnose. Ali situacija je mnogo bolja sa pedesetim. Tada već možete da igrate bake i tetke, za koje ste u četrdesetim još premladi – kazala je glumica.

Ona je, kako je rekla, napustila studije baleta, jer je shvatila da od toga neće moći da živi. Okrenula se filmu, ali je tek sa petim ostvarenjem – „Promena pola“, zaista poželela da se bavi samo glumom.

– Zbog baleta sam svaki dan plakala, krvarila, ali nisam zato postala glumica. Sa „Promenom pola“ shvatila sam da film ima terapeutsku vrednost, ne samo za glumce koji ulaze u lik, već i za publiku – napomenula je Abril.

Prema njenim rečima, iako je Almodovar najpoznatiji reditelj sa kojim je sarađivala, svi autori su važni za njenu karijeru, čak i oni loših filmova.

– Današnji svet filma mnogo se razlikuje od onih godina kada sam ja počinjala. Danas ne biste mogli da nađete producenta za film „Veži me“ zbog političke korektnosti – zaključila je glumica, koju uskoro očekuje premijera crne komedije „Rođena da pobedi“ u Španiji, dok u Francuskoj snima televizijsku seriju.

Nakon ceremonije otvaranja prikazan je debitantski film Nikole Ljuce „Vlažnost“, koji je svetsku premijeru imao nedavno na Berlinalu, a posle projekcije publici se poklonila ekipa filma na čelu sa rediteljem i glumcima Tamarom Krcunović i Milošem Timotijevićem.

Tokom narednih deset dana biće prikazano 110 premijernih filmova u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Fontani, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju jugoslovenske kinoteke, a od ove godine i u bioskopu Cineplexx Ušće. Projekcije će biti organizovane i u Novom Sadu i Budvi, a pojedini filmovi naći će se pred publikom u Narodnom pozorištu, UK Parobrodu, restoranu Komunale.

Najtraženiji

Jedan od najpopularnijih filmova ovogodišnjeg programa je „Mladost“ Paola Sorentina, za koji je ostalo još veoma malo ulaznica, a velika potražnja vlada i za filmovima „Ave Cezare“ braće Koen, „Nerazuman čovek“ Vudija Alena, i „Kerol“ Toda Hejnsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari