Gej likovi u filmovima studija Dizni 1

Studio Dizni trebalo bi u svojim filmovima da ima mnogo više gej likova, a naredni nastavak serijala „Ratovi zvezda“ bio bi odličan korak ka tome, tvrdi američka LGBT organizacija Glaad. Ovaj zaključak došao je nakon što je njihov „indeks odgovornosti“ pokazao da u 11 naslova koje je ovaj studio objavio prošle godine nema nijednog gej lika.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; 

„Budući da filmovi SF žanra imaju posebnu priliku da stvaraju jedinstvene svetove koji mogu biti komentar na naš, najočiglednije mesto gde bi Dizni u narednom periodu mogao da uključi neki LGBT lik je 'Epizoda VIII'. 'Buđenje sile' donelo je nove, drugačije junake, koji mogu imati nove priče“, navodi organizacija Glaad u svom saopštenju.

Ova organizacija podržala je i akciju na društvenoj mreži Tviter #GiveElsaAGirlfriend (#DajteElziDevojku). Najgledaniji animirani film svih vremena „Zaleđeno kraljevstvo“ iz 2013. godine uskoro bi trebalo da dobije i nastavak, a ova akcija traži od Diznija da se junakinja filma Elza javno deklariše kao gej. Film koji predstavlja novu verziju bajke „Ledena kraljica“ govori o princezi koja se bori sa svojim magičnim moćima, zapravo je već viđen kao prvi feministički korak ovog studija, budući da ne podržava srećan kraj u kojem se glavna junakinja udaje za princa već spas koji donosi sestrinska ljubav i požrtvovanost.

Inače, od 126 velikih filmova snimljenih prošle godine u samo 22 naslova neko od likova je bio gej. Pored Diznija Glaad ističe da se nisu proslavili ni Paramant i Vorner Bros, koji imaju isti problem, dok je zbog odnosa prema LGBT osobama pohvaljen jedino Lajonsgejt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari