Ivan Tasovac: Muzeji ne treba da budu mauzoleji 1

Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ održaće se drugu godinu zaredom od 12 do 21. maja u 80 muzeja, u 55 mesta i na više od od 144 lokacija u zemlji, najavljeno je na konferenciji u Ministarstvu kulture. Svi programi su besplatni a čini ih niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu tumačenja postavki, radionica, dečijih programa, predavanja, filmova, koncerata javnih razgovora i drugih sadržaja.

PRE { direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); widows: 2; orphans: 2; }PRE.western { }PRE.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback“,monospace; }PRE.ctl { font-family: „FreeSerif“,monospace; }P { margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Calibri“,sans-serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 11pt; }

Veoma je važno što je tema ovogodišnje smotre Moj muzej, moj grad, koja ima za cilj da poveže lokalnu zajednicu i muzej kao mesto zajedničkog doživljaja baštine“, kazala je direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, dodavši da je isto pitanje u fokusu i Međunarodnog dana muzeja ali i projekta Ministarstva kulture „Gradovi u fokusu“.

Čestitajući svima dan pobede nad fašizmom, ministar kulture Ivan Tasovac podsetio je da je prošlogodišnje izdanje manifestacije počelo 9 . maja u Muzeju istorije Jugoslavije izložbom umetnost kao otpor fašizmu a da je pres konferencija održana u Etnografskom muzeju.

Ove godine ćemo zvanično otvoriti manifestaciju Beogradu, u renoviranoj Manakovoj kući što smo tada i najavili, istakao je Tasovac. On je pozdravio sve čelne ljude muzeja koji su juče bili na konferenciji i sve one koji su pre godinu dana inicirali čitavu akciju prepoznajući,kako je rekao, „da muzeji u našem vremenu ne treba da budu mauzoleji, nego mesta susreta, dijaloga, učenja i uživanja“.

"Muzeji treba da budu otvoreni za svoje posetioce i građane", naglasio je Tasovac pohvalivši direktore i direktorke muzeja što su prepoznali da je važno da naše kulturno blago učine što dostupnijim što većem broju ljudi. Prema njegovoj oceni, impresivno je što već u drugoj godini u ovoj manifestaciji učestvuje 80 muzeja. On je takođe skrenuo pažnju da će smotra programom obuhvatiti veliki broj dečijih radionica koji se inače redovno održavaju u muzejima ali im mediji ne posvećuju dovoljno pažnje. 

Tijana Palkovljević Bugarski upravnica Galerije Matice srpske i koordinatorka programa manifestacije za Vojvodinu istakla je da muzeji treba da budu živa mesta i da se ovogodišnjem izdanju smotre priključilo više gradova i institucija nego lane.

Što se tiče posebnih programa koje su pripremili osnivači manifestacije, izdvojeni su Pogled s vrha Muzeja istorije Jugoslavije koji podrazumeva organizovane šetnje sa vodičem svakog dana u 18 sati, od 15 do 20. maja. Učesnicima će biti omogućen pogled s krova solitera preko puta Muzeja 25. maj“ali i upoznavanje s zanimljivostima unutar ove institucije kulture. U Muzeju Vuka i Dositeja posetioci će moći da prenoće 14. maja od 19 sati do 10 ujutru sutradan što će im, kako organizatori, najavljuju omogućiti jedinstven doživljaj. Prirodnjački muzej će u u Evrpopskoj noći muzeja 21. maja u zgradi u Njegoševoj 51 premijerno predstaviti Pančićev kabinet a „Novi nesvakidašnji učesnik“ manifestacije biće i Kuća slikara. Reč je zapravo o zgradi na Kosančićevom vencu 19 gde će umetnici otvoriti svoje ateljee za publiku i organizovati druženje i rad. Istodobno u hodnicima zgrade koja je 70 godina kuća slikara biće priređena izložba koja će predstaviti umetnike koji su njoj živeli.

Od ministra cvetić umesto odgovora

Na pitanje novinarke da li očekuje da će i novom sazivu parlamenta ostati na poziciji ministra kulture, Ivan Tasovac je ocenio da mu je postavljeno krajnje neočekivano i originalno pitanje“ i da je premijer u tom smislu bio vrlo jasan, te da je trenutak da počnemo da se ponašamo onako kako se i institucionalno to čini i da je prvi korak formiranje parlamenta. O tome da li je zadovoljan svojim učinkom rada kazao je da javnost verovatno ne zanima njegovo subjektivno mišljenje i da uvek može više i bolje. Ipak, kada pogleda šta su sve on i njegov tim nasledili od svojih prethodnika može samo da konstatuje: „Bila mi je velika čast i privilegija što smo završavali i što ćemo završavati poslove koji naši prethodnici nisu“. Na novinarkinu opasku znači li to da će njegovom nasledniku biti lakše, odvratio je „Dobićete cvetić u sveščicu“. „A odgovor?“ upitala je novinarka. „Imate cvetić“, uzvratio je ministar.

Večno pitanje

Na večno novinarsko pitanje kada će biti završena rekonstrukcija Narodnog muzeja u Beogradu ministar je podsetio da je prošle godine u potpunosti obnovljena fasada što je bio jako delikatan i komplikovan posao budući da je trebalo restaurirati više od 200 prozora. Prema Tasovčevim rečima, predviđeni rok za završetak radova je 542 dana međutim od trenutka kad je potpisan ugovor između izvođača radova i Narodnog muzeja pravi se plan rada u kojem oni gledaju u kojoj meri je moguće te rokove skratiti. Najvažnije u ovom projektu je da svi radovi budu kvalitetno urađeni i da se velikom pažnjom odnosimo prema svakom dinaru iz budžeta“, istakao je Tasovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari