V.d. direktora JP Službeni glasnik Jelena Trivan odlučila je da vrati većinu urednika koji su oterani iz ove kuće. Uvidom u pregled poslovanja utvrđeno je da je Službeni glasnik od kada su oni napustili urednički kolegijum, samo u prošloj godini, prepolovio profit od prodaje knjiga. Urednički kolegijum će biti osvežen novim imenima kao što su Vladimir Kecmanović i Svetislav Basara. Time je prvo obećanje nove direktorke da će vratiti intelektualnu elitu u Glasnik ispunjeno, kao i da će pred kraj meseca objaviti drugo kolo Dela Stanislava Vinavera, rečeno je Danasu u Službenom glasniku.


Ovim potezom potvrđena su i nezvanična saznanja Danasa da bi u Glasnik mogli da se vrate urednici koji su posle dolaska sada već bivšeg direktora Radoša Ljušića, iz različitih razloga, otišli iz ove kuće. Reč je o urednicima Biblioteke umetnost i kultura Službenog glasnika: Goranu Petroviću, Branku Kukiću, Jovici Aćinu i Gojku Tešiću, a razmišlja se i o povratku Tanje Miščević.

Kako naš list nezvanično saznaje, nova direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan je već razgovarala sa Petrovićem, Tešićem i Kukićem, dok se njen sastanak sa Aćinom očekuje narednih dana. Izvori Danasa spekulišu da su Tešić i Kukić prihvatili da se vrate na urednički posao koji su obavljali do 2013, kao i da se očekuje i Petrovićev potvrdan odgovor Trivanovoj.

Jelena Trivan imenovana je za v. d. direktora Službenog glasnika 27. januara. Čini se da je njen prvi potez na ovom mestu povratak uredničkog tima Slobodana Gavrilovića, Ljušićevog prethodnika.

Podsetimo, na slučaj smene urednika u Službenom glasniku vrlo brzo po dolasku Ljušića na mesto v. d. direktora skrenuo je pažnju Gojko Tešić u svom tekstu objavljenom u Danasu u julu 2013. godine.

„Kao prvog, najpre je, dakle, oterao Gavrilovića, čija je plemenita kulturna misija bila nesporna, a kome je obećao urednički angažman u bibliotekama koje je pokrenuo i uređivao – Svedoci epohe, Koreni, Otpori i zabrane – postoje živi svedoci tog razgovora. Zatim je na red za likvidaciju došao sjajni urednik Branko Kukić – a greh mu je bio što živi u Čačku! Novi hazjajini, Vaši stranački egzekutori, mislili su drugačije i Kukića, koji je besprekorno uređivao baš najprofitabilnije knjige – odjurili su bez trunke stida. (Javno se lično izvinjavam Branku Kukiću zbog učinjenog mu zlodela.) Potom su ismejani i uklonjeni dr Boško Mijatović, prof. dr Tanja Miščević, prof. dr Tanasije Marinković, urednici časopisa (Izazovi evropskih integracija, Pravo i društvo, TFT, koje je s uživanjem ugasio), Triva Inđić, Bogdana Koljević, Nikola Jovanović, Slobodan Šuljagić… (…) Šutnuti su Jovica Aćin, prof. dr Ilija Vujačić i ja, sa obrazloženjem, kako v. d. izvršioca reče, da smo „najbolji urednici u državi“, dodajući „bogato ću vas nagraditi za vaše nove rukopise“! Izvesna vremena i običaji se nikad ne menjaju! Nove čistke nesumnjivo tek slede“, pisao je Tešić.

Ljušić se branio ističući visine njihovih honorara, kao i to da je većina urednika primala platu u drugim institucijama ili bila u penziji. Zbog ovoga je protestovalo nekoliko bivših urednika, čija su pojedina dela kasnije završila na spisku knjiga koje su uklonjene iz Glasnikovih knjižara, i koje su, kako se spekulisalo, trebalo da budu uništene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari