Kapitalno, fototipsko izdanje časopisa Zenit, svih brojeva objavljenih od 1921. do 1926, koliko je časops izlazio, zajedno sa monografijom o Zenitu, autorki Vidosave Golubovići Irine Subotić, u raskošnoj opremi i dizajnu autora Jovana Čekića, predstavljeno je juče u Narodnoj biblioteci Srbije, koja je, zajedno sa Srpskim kulturnim društvom Prosvjeta iz Zagreba i Institutom za književnost i umetnost, i izdavač.

„Na zaprepašćenje Srba i svih velikih naroda bez zenitističkog duha“ objavljeno je ovo izdanje, duhovito je primetio upravnik NBS Sreten Ugričić, upotrebivši reči samog Ljubomira Micića, pokretača ovog časopisa i centralne ličnosti autentičnog ovdašnjeg avangarnog pokreta proisteklog iz njega – zenitizma. Posle dvogodišnjeg rada i uloženih 50.000 evra, od kojih je najveći deo sredstava dala upravo NBS, objavljeno je i po kvantitetu kapitalno izdanje u tiražu od hiljadu primeraka, istakao je Ugričić. Kompletno izdanje može se pretraživati posredstvom sajta NBS u digitalnom obliku, a takvo je uvršteno u svetsku digitalnu baštinu, projekat koji su pokrenuli biblioteka Uneska i Kongresena biblioteka u Vašingtona. Promocija ovog izdanja većje veoma uspešno protekla u Zagrebu u Muzeju za umjetnost i obrt, pod pokroviteljstvom SKD Prosvjeta i njegovog predsednika Čede Višnjića. U Hrvatskoj je, inače, napravljeno privatno reprint izdanje Zenita o kome malo ljudi zna i do koga je teško doći. U NBS za početak iduće godine planiraju seriju predavanja, okruglih stolova, međunarodnu konferenciju i stručni skup o Zenitu.

Ocenivši Zenit najzanačajnijim avangardnim časopisom na prostoru međuratne Jugoslavije, Vesna Matović, direktorka Instituta, rekla je da osim studija dve autorke, monografija sadrži i letopis časopisa, biografije svih njegovih saradnika sa fotografijama i slikama (ako su u pitanju likovni umetnici), kritičke prikaze o Zenitu do danas uključujući i elektronske, indeks imena i rezime i na engleskom jeziku.

Irina Subotićistakla je značaj toga što se sada može doći do svih izdanja Zenita, posebno za kolekcionare, a da ima mnogo zainteresovanih svedoči i postojanje muzeja Zeniteuma u Banovcima. Ona je dodala i da Zenit nije imao mesto kakvo zaslužuje u ovdašnjoj kulturi upravo zato što su materijali o njemu bili nedostupni. A kakav je njegov značaj za ovu kulturu bio i onda i sada svedoče saradnici Zenita sa svih strana sveta – od Pirinejskog poluostrva do Urala, kao i izložbe u organizaciji Zenita na kojima su učestvovala imena poput Kandinskog ili Šagala. Zenitisti su bili povezani i sa svim drugim tadašnjim avangradnim pravcima – od ekspresionizma, preko dadizma, nedrealizma, futurizma do konstruktivizma. Tako je jedan od najzanimljivijih brojeva 17/18, ruska sveska koja je u celini posvećena ruskoj avangardnoj umetnosti, pomenula je Irina Subotić.

Ovo kapitalno izdanje od juče je dostupno u svim većim knjižarama ne samo u Beogradu veći u drugim gradovima u Srbiji po ceni od 12.500 dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari