Podrška Francuskog instituta brojnim filmskim festivalima u našoj zemlji ove godine rezultira projektom „Francuski filmski karavan“ koji počinje večeras i traje do 19. februara. Tokom ovog dela karavana, biće prikazani odabrani filmovi iz ciklusa „Zločini i misterije“ koji podrazumeva među srpskom filmofilskom publikom dobro prihvaćeni i rasprostranjeni žanr francuske kinematografije: krimi film.


– Cilj ove naše akcije je da više od šest hiljada gledalaca u čitavoj zemlji uživa u starijim i novijim produkcijama iz Francuske. Prva etapa ovog putovanja je Beograd gde će Francuski institut sa Domom omladine organizovati već popularne Vikende francuskog filma. Iz toga se rodila ideja o putujućim mini revijama koje će omogućiti publici u Srbiji da uživa i bolje se upozna sa francuskom kinematografijom. Nakon toga, karavan putuje u Novi Sad gde ćemo učvrstiti saradnju sa festivalom Cinema City, a potom u Niš, Kragujevac, Čačak, Užice… a posebno me raduje što ćemo konačno sa Pančevom uspostaviti kontinuiranu i bogatu saradnju – najavio je na jučerašnjoj konferenciji za medije u Francuskom institutu ataše za kulturu Filip le Moan.

Kako je filmski urednik DOB-a, Boban Jeftić otkrio, tokom godine biće četiri ovakva filmska vikenda i svi će biti tematski.

– Francuski film ima veliku publiku u Srbiji, a mi ćemo im sada priuštiti do filmove koji nisu bili distribuirani kod nas. Prvi vikend posvećen je dobropoznatom francuskom krimi filmu, potom ćemo imati dokumentarni i animirani film za koji već znamo da će se odvijati pod nazivom (Z)Animacije. Od 17. do 19. februara, publika će moći da pogleda četiri filma: „Nemoj nikome reći“ u režiji Gijoma Kanea, „Čišćenje“, film Bertrana Tavernijea, zatim „Saučesnici“ Frederika Mermuda i „Časovničar iz Sent-Pola“ takođe Tavernijeov film. Trudili smo se da filmovi budu maksimalno dostupni najširoj publici pa je ulaz za sve projekcije 100 dinara. Tako će biti u svim gradovima, budući da je Francuski institut obezbedio autorska prava i distribuciju – naglasio je Jeftić.

Fontana frankofonije

Ovogodišnji Dani frankofonije od 8. do 11. marta, ističu u Francuskom institutu, zamišljeni su najambicioznije do sada. Najavljeno je učešće brojnih ambasada koje predstavljaju zemlje francuskog govornog područja, a prvi put među njima, biće tu i Egipat. Novobeogradski bioskop „Fontana“ biće svečano otvoren 8. marta upravo projekcijom filmova u okviru Dana frankofonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari