Projekcijom filma „Plavo je najtoplija boja“ Abdelatifa Kešiša, prošlogodišnjeg kanskog pobednika, sinoć je završen 42. Fest. Prema podacima Direkcije Festa, ove godine je prodato oko 95.000 karata, a kako je istakao selektor festivala Ivan Karl, po broju gostiju i koncentraciji velikih imena, 42. Fest može se porediti sa onim izdanjem iz 1992. godine, kada su Beograd posetili Džim Džarmuš, Džoni Dep i Nikita Mihalkov.


– Kada se pogleda istorija ovog festivala, ovogodišnje izdanje je jedno od pet najboljih. Pokazali smo kako treba da izgleda Fest i u kom pravcu bi trebalo da se razvija – istakao je Karl.

Umetnički direktor Borislav Anđelić posebno se zahvalio Gabrijeli Tani, ćerki čuvenog Dana Tane, zbog koje je Fest ove godine ugostio ekipe filmova „Filomena“ i „Nevidljiva žena“.

Zahvaljujući njoj pretposlednjeg dana festivala, 42. Fest su, nakon francuskih reditelja Patrisa Lekonta i Kristofa Gansa, posetile i svetske zvezde – Stiven Frirs, Stiv Kugan, Rejf Fajns, Felisiti Džouns, dok je legendarni glumac Franko Nero u Beograd došao kao deo ekipe novog filma Marka Todorovića „Mamula“.

Britanski reditelj Stiven Frirs i glumac Stiv Kugan na Festu su predstavili svoj poslednji film „Filomena“, u kojem glavnu ulogu igra Džudi Denč. Kako je glumac na konferenciji za novinare objasnio, svoju zamisao o filmu je podelio sa producentkinjom Gabrijelom Tanom, da bi se kasnije u priču uključio i Džef Poup, sa kojim je napisao scenario. Zatim su o tome govorili sa Džudi Denč, koja je predložila da film režira Stiven Frirs. Kako je slavni komičar istakao, Frirs je prvo rekao „možda“, ali je kasnije i on pristao.

Kugan, koji igra i glavnu ulogu u filmu, objasnio je da mu je bilo najvažnije da ispriča ovu priču, i da u početku sebe uopšte nije zamišljao kao glumca u ovom filmu.

– Pisanje je bilo najvažnije, i u jednom trenutku nije uopšte trebalo da glumim u filmu. Ali kako smo pisali scenario, shvatio sam da je uloga Martina jako dobra, pa sam kao producent odlučio da je dodelim sebi. Gluma je naravno jako važna, ali ako me pitate šta je važnije, to je pisanje. Scenario mora biti pristojan, pre nego što bilo ko pristane da se igra te uloge, uključujući i mene – rekao je Kugan.

Producentkinja Trejsi Sevard istakla je da je film nedavno prikazan i u Vatikanu, na poziv Pape Franje. Prema Kuganovim rečima, njegovi saradnici kazali su da je film u duhu poruka novog Pape, kome se dopao film.

Frirs je dodao da je bilo sasvim logično da jedan film koji kritički govori o katoličkoj crkvi pogleda i Papa. Specijalno projekciji u Vatikanu prisustvovala i je prava Filomena koja je učestvovala i u radu na filmu.

Istog dana, na konferenciji zakazanoj nešto ranije, novinarima se predstavila i ekipa filma „Nevidljiva žena“. Režiju i glavnu ulogu u filmu potpisuje Rejf Fajns, koji je svoj rediteljski debi imao upravo u Beogradu snimajući film „Koriolan“. Kako je istakao, Fest, koji je i pre tri godine ugostio njegov film, na neki način postaje njegov drugi dom, a voleo bi da i svoje novo rediteljsko ostvarenje snima ponovo u Beogradu.

– Ako bude novog filma i postoji kreativno okruženje, voleo bih da se vratimo u Beograd i da iskoristimo potencijale koji ovde postoje – rekao je Fajns. On je napomenuo da ovoga puta planira da radi na savremenoj temi i originalnoj ideji, a ne nečemu što ima veze da engleskom književnošću („Koriolan“ je Šekspirova drama, dok je „Nevidljiva žena“ priča o Čarlsu Dikensu i njegovoj ljubavnici Neli Ternan).

Pred publikom Festa ove godine našao se i slavni italijanski glumac Franko Nero. On je bio deo glumačke ekipe filma „Mamula“, novog horor filma reditelja Milana Todorovića, koji je premijerno prikazan u subotu u Sava centru. Ovdašnjoj javnosti najpoznatiji po učešću u jugoslovenskim filmovima „Neretva“ i „Banović Strahinja“, na zahtev novinara evocirao je sećanja na ranije dane provedene na ovim prostorima.

– „Neretva“ je bila velika internacionalna koprodukcija sa fantastičnom ekipom – Orsonom Velsom, Julom Brinerom, Sergejem Bondarčukom… Bio je to veliki ratni spektakl, solidno urađen, ali ne, nije imao šanse za Oskara. Znam da je Tito želeo taj film. Bio je moj obožavalac, slao je avion po mene u Rim da me dovede na Brione, da me fotografiše. Mislio je da je sjajan fotograf, a nije bilo baš tako, samo mu to nisam rekao – ispričao je Nero.

Nero je istakao da je nastavio svoju saradnju sa američkim rediteljem Kventinom Tarantinom nakon „Đangove osvete“, ali da će ovaj put Tarantino igrati u njegovom filmu, a ne obrnuto. U pitanju je priča o dečijem boksu. Kad je reč o vesternima, Nero će raditi na poslednjem nastavku priče o Đangu koji se zove „Đango živi“, kao i u novom filmu legendarnog reditelja špageti-vesterna Enca Kastelarija.

„Vaša sam“ najbolji „van Evrope“

Film „Vaša sam“ Iram Hak proglašen je za najbolji u takmičarskom programu Evropa van Evrope. Odluku o nagradi doneo je žiri u sastavu: Klaus Eder, Tomislav Kurelec i Goran Marković, „za duboki uvid u pakistansku porodicu koja je emigrirala u Norvešku, za senzibilnost i iskrenost u prikazivanju usamljene žene u izuzetnoj interpretaciji glavne glumice i za veoma svežu režiju“. Prema Ederovim rečima, u selekciji se izdvojio još jedan film – gruzijski „U cvatu“, takođe debitantski film mlade rediteljke. Nagrada FIPRESCI, koja nosi naziv „Dinko Tucaković“ pripala je kubanskom filmu „Melasa“ Karlosa Lečuga.

Neprofesionalno prema profesionalcima

Senku na inače zaista dobro izdanje festivala, pre svega po izboru filmova, ali i po značajnim gostima, bacio je nemaran odnos prema onima koji profesionalno prate Fest – novinarima. Pres projekcije bile su tehnički loše do negledljivosti (osim nedostatka adekvatnih projektora, agregata, nestanaka struje, pa tona i slike, kašnjenja projekcija, organizatori nisu čak našli za shodno ni da ispeglaju i zategnu filmsko platno). Iz istih, „tehničkih“, razloga projekcija čak dva dana uopšte nije bilo, tako da su upravo oni koji bi o njima pisali, ostali uskraćeni za mnoge autorske, neholivudske filmove prikazivane samo u dvoranama u gradu u koje novinari nisu imali pristup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari