Jubilarni 30. Beogradski džez festival biće otvoren nastupom Kvarteta Maksa Kočetova u petak u 19 sati u Velikoj sali Doma omladine. Najveće zvezde ovogodišnjeg Festivala su Čarls Lojd Kvartet i virtuozni pijanista i kompozitor Mišel Kamil.

Tokom trajanja 30. Beogradskog džez festivala publiku očekuje više od 10 koncerata najaktuelnijih džez umetnika iz SAD, Italije, Nemačke, Švajcarske, Austrije, Danske, Portugalije i Srbije. Posebnu pažnju zaslužuje program „Nemačka u fokusu“, koji će takođe u petak predstaviti futuristički džez projekat „1+1“, čije su glavne zvezde čuveni norveški trubač Nils Peter Molvaer i producent i elektroničar Lorens Fon Osvald.

Vladan Vukosavljević, sekretar Sekretarijata za kulturu, podsetio je na začetak ove manifestacije još davne 1971. godine. „Te godine je beogradska publika mogla da vidi velike zvezde džeza. Od 1974. godine ova manifestacija nosi naziv Beogradski džez festival. Nakon pauze od nekoliko godina, 2005. manifestacija je obnovljena i poverena Domu omladine, kao afirmisan festival koji će predstaviti aktuelne pravce džeza u svetu. Interesovanje za Džez festival iz godine u godinu raste. Sekretarijat za kulturu i Skupština grada su kao osnivači uvek pomagali ovaj Festival, koji po afirmaciji i širenju džeza može da se priključi tom svetskom ritmu, jer je džez muzika epohe i nadahnuća. Ovogodišnji Festival su pomogle Ambasade SAD, Portugala i Danske, kao i Institut „Servantes“, jer je džez međunarodni jezik komunikacije i prijateljstva“, izjavio je Vukosavljević.

Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine, istakao je da je činjenica da postoji ovakav Festival velika pobeda kulture i muzike. „Smatram da smo sad na mapi Evrope, jer smo od ove godine uključeni u Evropsku mrežu džez Festivala. Ulaznice za glavni program su rasprodate, ali ima još ulaznica za ponoćni program. Imamo i sve više i više inostrane publike. Mislim da je prateći program ovogodišnjeg Festivala veoma važan. Trio Marka Kapelija održaće mali besplatan koncert i radionicu 25. oktobra u 12 sati u Domu omladine, dok će istog dana u 18.30 sati džez odsek Muzičke škole „Stanković“ imati svoj koncert. Katedra za džez FMU održaće koncert 26. oktobra. U okviru pratećeg programa biće prikazan i film o Čarlsu Lojdu, a biće održane i dve izložbe. To je izložba fotografija više autora „Pozdrav Beogradskom džez festivalu“ i izložba „30-i rođendan Beogradskog džez festivala“ plakata i artifakata sa svih dosadašnjih festivala“, objasnio je Marko Stojanović.

Milivoje Mića Marković, umetnički direktor Beogradskog džez Festivala, naglasio je da je osnovna razlika u odnosu na ranije godine što je Festival malo skraćen. „Ranije je ovaj Festival trajao pet do šest dana, dok ove godine traje samo četiri. Razlog za to su, naravno, finansijska sredstva. Bili smo u izuzetno teškoj situaciji, jer je promenjena vlast na nivou grada. Sve je bilo tim teže, ali je uspelo i meni je drago zbog toga“, rekao je Marković.

Satnica programa

Na otvaranju će, pored Kvarteta Maksa Kočetova, nastupiti i „Children of the Light Trio“, odnosno Danilo Perez, Džon Patituči i Brajan Blejd, 24. oktobra u 21 sat u Domu omladine. Nils Peter Molvaer i Moric fon Osvald nastupiće istog dana u 23 sata. „Serbian Jazz, Bre!“ održaće koncert 25. oktobra u 19.30 sati, a Trio Vasila Hadžimanova s gostom Dejvidom Binijem u 21 sat. Pušnig i Dijabate nastupiće istog dana u 23 sata, a „Nostalgija“ Nilsa Vograma u 00:15 sati. Jakob Anderškov održaće koncert 26. oktobra u 19.30 sati, dok će Kvintet Paola Fresua održati koncert u 21 sat. „Red Trio“ nastupiće u 23 sata, a Kvartet Silvi Kurvoazje i Marka Feldmana s Bilijem Mincom i Skotom Kulijem u 00:15 sati. Kvartet Čarlsa Lojda održaće koncert 27. oktobra u 19.30 sati u Domu sindikata. Festival će zatvoriti Trio Mišela Kamila u 21.30 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari