Laslo Vegel: Biti Vojvođanin ne znači samo mesto boravka 1

Biti Vojvođanin je mnogo više, nego mesto boravka. Najviše sam sanjao o njoj dok sam živeo u Berlinu i ta razdaljina me je činila setnim. Danas živimo u teškim evropskim, srednjeevropskim i balkanskim vremenima i mislim da je baš zato važnost kulture još veća i moramo nastaviti da je negujemo, svako na svoj najbolji umetnički način“, rekao je, između ostalog, Laslo Vegel u četvrtak uveče kada se u ime nagrađenih obratio na dodeli godišnjih nagrada Zavoda za kulturu Vojvodine u svečanom holu Pokrajinske vlade.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

Laslu Vegelu je Medalja kulture za ukupno stvaralaštvo prva vojvođanska nagrada, iako je ceo svoj književni opus posvetio Vojvodini.

Na svečanosti se prisutnima u prepunom holu Pokrajinske vlade, pred brojnim kulturnim poslenicima, javnim ličnostima iz kulture i politike, prvo obratio Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje.

„U ovom trenutku nekulturne stvarnosti, veličanstveno je videti da se danas zvanično čestita onima, koji ovu nagradu i zaslužuju. Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje podržava sve ono što ovi ljudi vredno rade, jer se trude da dobro pišu, da stvaraju dobre predstave, izložbe, realizuju multimedijalne projekte, neguju kulturu u svakom smislu, uprkos našoj rijaliti stvarnosti. Svojim radom bore se protiv tabloidizacije i na taj način nisu deo ovog vremena, koje je baš ovakvim pojavama obeleženo. U moru ništavila, oni su prave Iskre kulture i kada se samo kažu njihova imena, mlada Andrea Palašti, Laslo Vegel, Branislav Grubački i Hor Hašira, jasno je da vredi ulagati u kulturu i negovati prave vrednosti“, rekao je, između ostalog, Grujić.

Nagrade je uručio dr Milivoje Mlađenović, predsednik Upravnog odbora Zavoda za kulturu Vojvodine.

Nagrada „Iskre kulture“ za savremeno stvaralaštvo dodeljena je Andrei Palašti, vizuelnoj umetnici koja je osnovne i magistarske studije završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na katedri za fotografiju, a poslednjih deset godina sarađuje sa različitim kustosima, umetnicima, umetničkim kolektivima i inicijativama.

Medalja kulture za multikulturalnost i interkulturalnost uručena je Branislavu Grubačkom, koji je 25 godina realizovao brojne programe u Zelenom zvonu u Zrenjaninu i koji je inicijator različitih projekata za afirmaciju Vojvodine kao regije koja neguje tradiciju zajedničkog života više desetina nacija, specifičnosti njihovih kultura i tradicija.

Medalja kulture za očuvanje kulturnog nasleđa pripala je horu „Hašira“ Jevrejske opštine Novi Sad, jedinom jevrejskom horu u Vojvodini koji pune 23 godine svojim nastupima oplemenjuje obeležavanje svih značajnih jevrejskih praznika i istorijskih datuma.

Laslo Vegel je dobio Medalju kulture za ukupno stvaralaštvo jer je „svojim ukupnim književnim i umetničkim stvaralaštvom zadužio kulturu Vojvodine a Novi Sad učinio prepoznatljivim toponimom u evropskoj književnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari