Nakon Pariza, izložba strip tabli albuma „Linije fronta“ biće predstavljena u Studentskom kulturnom centru od večeras u 19 sati. Podsetimo, reč je o albumu u kojem su svoj doživljaj Prvog svetskog rata predstavili neki od najznačajnijih evropskih strip autora među kojima su: Rodolf,Bruno Falbe, Filip Zitka, Aleksa Gajić, Zoran Janjetov, Zograf, Dražen Kovačević, Darko Perović.


Projekat su zajedno pokrenuli izdavačka kuća System Comics i Francuski institut u Srbiji povodom obeležavanja veka od početka Prvog svetskog rata što je ključna tema ovog strip omnibusa. U njemu je pažnja najviše usmerena na život na frontu i svakodnevicu ljudi tokom Velikog rata. Prvi album se sastoji od 10 kratkih priča koje je napisalo pet francuskih i pet srpskih scenarista, a sve to ilustrovalo je 10 srpskih crtača. Ukrštanjem njihovih pogleda u odnosu na sukob koji se dogodio vek ranije, „Linije fronta“ istražuju ostatke kolektivnog nesvesnog i materijal i teme prenete sa kolena na koleno. Predgovor za ovaj album napisao je inače istoričar Žan-Pjer Verne, ujedno i scenarista albuma „Prokleti rat!“ proslavljenog francuskog strip autora Žaka Tardija.

Strip „Linije fronta“ je objavljen na srpskom i na francuskom jeziku. Drugi i treći album ovog serijala imaju po 12 priča. Osim dve koju su napisali francuski scenaristi, ostale potpisuju srpski autori. Pored mladih i u svetu još neafirmisanih, među njima su i zvučna imena stripa kao što su R M Gera, Milorad Vicanović Maza, Milan Jovanović, Igor Kordej i drugi.

U prazničnom izdanju lista Danas, u ponedeljak, biće objavljeno sedam tabli iz serijala „Linije fronta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari