Premijera najnovijeg dela Isidore Žebeljan „Nahod Simeon“, fantastične opere u tri čina, koju je naručila i producira operska kuća Muzikteatar im Revir (Musiktheater im Revier) iz Gelzenkirhena u Nemačkoj, odigraće se večeras u ovoj operskoj kući. Libreto je napisao Borislav Čičovački, po motivima srpske narodne pesme „Nahod Simeon“ i romana „Izabranik“ Tomasa Mana; diriguje finski dirigent Valteri Rauhalami, a režira holandski reditelj Mihil Dajkema.


U pitanju je obiman projekat, celovečernja opera u trajanju od oko dva sata, koja je pisana za 20 solista, dva hora, 'muzikantsku bandu' i simfonijski orkestar. U operi učestvuju solisti, kao i mešoviti i ekstra hor operske kuće iz Gelzenkirhena, operski dečiji hor Horske akademije iz Dortmunda, statisti operske kuće iz Gelzenkirhena i simfonijski orkestar Nova filharmonija Vestfalen. Srpski muzičari na sceni glume i sviraju kao 'muzikantska banda'. To su: Bogdan Ranković (saksofon, klarinet, frule, gajde i okarina), Borislav Čičovački (oboa i oboa sopile), Aleksandar Stefanović (harmonika), Boban Stošić (kontrabas i okarina) i Aleksandar Radulović (udaraljke). Nakon premijere, do kraja sezone biće igrane predstave još i 31. maja, kao i 12, 20, i 25. juna.

Ovo je prvi put u istoriji srpske umetnosti da je od nekog našeg umetnika inostrani producent naručio pisanje i u potpunosti finansirao postavljanje ovako obimnog teatarskog dela. U pitanju je peta opera Isidore Žebeljan koja se postavlja u inostranstvu, a poseban kuriozitet predstavlja i to što će je nemački solisti i horovi u celini pevati na srpskom jeziku.

K. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari