Međunarodni naučni skup „Komparativna književnost: teorija, interpretacija, perspektive“, kojim Katedra za opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu obeležava šezdesetu godišnjicu obnavljanja, počeo je juče predavanjem jednog od najznačajnijih šekspirologa današnjice – Ričarda Vilsona.

Pod naslovom „Come Unto These Yellow Sands: Shakespeare's Other Heading“ profesor Kingston univerziteta u Londonu bavio se tumačenjem Šekspirove „Bure“ iz perspektive Deridinog eseja o Evropi posle 1989. godine „Drugi pravac“. Kako je rekla Zorica Bečanović Nikolić, zamenica upravnice katedre, predavanje je imalo poseban značaj s obzirom na jubilej 450 godina od rođenja velikog pisca i tačno deset godina od smrti francuskog filozofa.

Citirajući stihove koje u drami izgovara Ariel u drugoj sceni prvog čina, a koji su poslužili kao tema njegovog predavanja („Come Unto These Yellow Sands“), Vilson je zapravo pozvao publiku na intertekstualno putovanje kroz moderno tumače Šekspirovog komada. Poput Jana Kota (još jedan jubilej je sto godina od njegovog rođenja), čije je delo „Šekspir naš savremenik“, kako kaže, bio njegov uvod u delo velikog barda, a koji je postavio pitanje – koju knjigu Hamlet danas čita, ističući da 1950-ih to više nije samo Montenj, već i Kami, Sartr, Beket, Vilson Mirandin „vrli novi svet“ i Prosperovo čarobno ostrvo, dovodi u vezu sa globalizacijom.

Ističući Deridin zaključak da je svaki novi prevod i svaka nova interperetacija pokazuju da je Šekspira uvek moguće ponovo tumačiti, jer se nikada ne može svesti samo na jedno tumačenje, Vilson je kazao da bi autor koji nikada nije pisao o „Buri“, kazao da ova drama zapravo pokazuje introspekciju i logiku Zapada.

Prema Vilsonovom tumačenju, „Bura“ je zapravo tekst o kolonijalizmu, rasizmu, robovlasničkom društvu, terorizmu, masovnoj migraciji i nervoznom čekanju varvara. Šekspirova drama zapravo govori o istoriji svakog novog sveta koji potpada pod Stari zapad. Globalizacija postaje evropeizacija, a srž njegove tragične vizije zapravo je činjenica da je gostoprimstvo zamka. Otrovni dar koji čeka goste.

Na početku svog predavanja Vilson je istakao da je Katedra za opštu književnost i teoriju književnosti mesto na kome je moguće istovremeno se baviti stvarima o kojima je on morao da uči na različitim mestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari