Persona 1

Izložba „Persona“ umetnice Svetlane Jovanović koja će biti otvorena večeras od 19 sati u Galeriji Bartselona predstavlja nadrealističke foto-portrete u kojima autorka ispituje klišee o ženskom rodu. Upotrebom konvencija modne fotografije, Svetlana otvara teme erotizma, tabua i teatralnosti. U isti mah estetizovani i uznemirujući, ovi portreti donose prizore žena pod maskom, koje zrače usamljenošću, otuđenošću ili su u zanosu.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Monohromna pozadina i digitalni efekti, koje Svetlana koristi kako bi istražila dvoznačnost u tradiciji vizuelnih predstava ženskog tela, tvore psihološki bogate priče sablasne atmosfere. Nelagoda i dvosmislice koje izbijaju iz njenog rada podstiču posmatrača da uoči sopstvene tendencije da žensko telo vidi kao objekat i da prepozna svoja predubeđenja o ženskom telu u modi i fotografiji.

Svetlana Jovanović rođena je u Beogradu, gde je diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu. Studirala je fotografiju na Kraljevskoj akademiji umetnosti (KABK) u Hagu i nastavila usavršavanje na Novoj akademiji lepih umetnosti (NABA) u Milanu i Internacionalnom centru za fotografiju (ICP) u NJujorku, SAD, gde trenutno živi i radi. NJena izložba u Galeriji Bartselona biće dostupna publici do 14. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari