Izložba „Plakati ‘Solidarnosti’ iz perioda 1980-1989“, koja je svečano otvorena sinoć u Kući kralja Petra I predstavlja zbirku radova nastalih u doba vanrednog stanja u Poljskoj i osnivanja prvog nekomunističkog pokreta u zemljama Varšavskog pakta.

Leh Valensa, nobelovac, bio je čelni čovek Nezavisnog samoupravnog sindikata Solidarnost iz kojeg je i izrastao istoimeni pokret (1980. u Gdanjsku) koji se smatra jednim od najvažnijih društvenih i radničkih pokreta u evropskoj istoriji, te jednim od simbola savremene Poljske. Plakati „Solidarnosti“, obeleženi sada već popularnim grafičkim rešenjem, fontom Solidaryca, predstavljaju ne samo istorijski dokument nego imaju i kulturno-umetničku vrednost. Odlikuju ih jačina umetničkog izraza, emotivni naboj i jednostavnost grafičkih formi. Zainteresovani posetioci moći će da ih pogledaju do 22. septembra a danas od 19 sati u sklopu pratećeg programa izložbe biće prikazan dokumentarni film „Zov slobode“, reditelja Lešeka Gnojinskog i Vojćeha Slota.

Reč je o muzičkom dokumentarcu iz 2009. koji govori o rođenju i razvoju rokenrola u Poljskoj od koncerta Roling Stonsa u Varšavi 1967. godine do pada komunizma 1989. godine. Bogate uspomene i anegdote zvezda rok scene čine posebnu draž filma koji takođe priča o doprinosu i ulozi rok muzičara u obaranju komunizma u Poljskoj.

Ovaj kulturni događaj organizuje Ambasada Republike Poljske u Beogradu u saradnji sa Gradskom opštinom Savski venac i Dečjim kulturnim centrom „Majdan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari