Počast filmskom vitezu 1Foto:BeoInfo

Udruženje filmskih umetnika Srbije od Bate Živojinovića „filmskog viteza, glumčine, šmekera, domaćina, prijatelja..“ jdanas se oprostilo komemoracijom u Skupštini grada Beograd, kojoj su prisustvovali članovi Živojinoviće porodice, njegove kolege iz umetničkog sveta, ministri u Vladi Srbije, predstavnici gradskiih vlasti zajedno s gradonačlnlikom Sinišom Malim, najviši funkcioneri Socijalističke partije Srbije, koje je predvodio prvi čvek socijalsita Ivica Dačić.

– Malo se zna da je Bata na počeku karijere, kad je govorio da pozorište voli više od filma, igrao u Beogradskom dramskom pozorištu 300 predstava godišnje. Ali sad posle pola veka, prva asocijacija na Batu je film. Po mnogo čemu – broju i značaju filmova, nagradama kod nas i u svetu, Batina filmska karijera je nedostižna. Te 333 uloge na filmu i televiziji su izazov i za domaće i za svetske glumce. Bio je šampion efektnih epizoda..Jedan od tvoraca zlatnog doba našeg filma – iste godine imao je čak tri filma kandidovana za Oskar – podsetio je Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke

Zelenović je priznao da je zahvaljući Bati Živojinoviću otkrio Kosmaj i Koraćicu, ističići da je „Bulidžko“, kako su ga po ulozi u tv seriji „Građani sela Luga“ zvali Kosmajci, „držao do komšija i kafane, renovinovirao tamošnju školu, crkvu, manastir“.

– Bata Živojinović je igrao glavnu ulogu u jugoslovenskom i srpskom filmu. On je njegov veliki „dvonik“ – učestvovao je u stvaranju pokerta i poetskih izraza, povezao sve važne momente u našem filmu, održavao njegov kontinuiret i pokrivao sve žanrove. On je veliki „dvojnik“ i svih južnoslovenskih naroda jer ga svi gledaju bez predrasuda. Danas niko ne može da ospori da je potekao iz narodnog arhitipa, koji je ovekovečio više nego i jedan drugi glimac – rekao je Božidar Zečević, filmski kritičar i autor monografije u pripremi o Bati Živojinoviću.

Od velikog glumca, za kog je juče rečeno da je „za Srbiju ono što je za Ameriku Džon Vejn“ oprostili su se i njegov prijatelj od obdaništa pozorišni reditelj Strahinja Straja Rodić i glumac Lazar Ristovski. Rodića je otkrio da je Bata Živojinović glumu odabrao da bi igrao u kaubojskim filmovima. Kako se čulo, igrao je u 17 vesterna snimljenih u inostranstvu.

U Skupštini grada prikazan je devetominutni kolaž iz filmova u kojima je Živojinović ostvario nezaboravne uloge. Dugotrajnim aplauzom kojim je ispraćen spot snimljen u februaru u kom Bata Živojinović poziva Kineze da posete Beograd, filmski radnici su se na komemoraciji oprostili do glumca za čijij je film „Valter brani Sarajevo“ u Kini prodato 20 milijadri bioskopskih karata.

Zvaničnici

Na komemoraciji pored šeda diplomatije i lidera SPC Ivice Dačića, bili su i savetnik premijera Srbije Vladimir Božović, ministri Kori Udovički, Jadranka Joksimović, Vanja Udovičić, Aleksandar Antić, kao i pripadnici Vojske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari