Članovi Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije uputili su juče pismo predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću sa molbom da im pomogne u komunikaciji sa Ministarstvom kulture i informisanja, budući da je i drugi konkurs za upravnika ove ustanove propao, jer nijedan od troje prijavljenih kandidata ne ispunjava uslove.


Članovi UO su na jučerašnjoj konferenciji za novinare istakli da je do ovakvog ishoda došlo zbog odbijanja ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da da saglasnost na predložene izmene i dopune Statuta NBS, koje su mu dostavljene još pre 11 meseci, te da zbog važećih propisa obavezan uslov od deset godina rada u kulturi i četiri godine rukovođenja ustanovama kulture, nijedan od prijavljenih kandidata ne ispunjava.

– Zašto nemamo upravnika ni nakon godinu dana od prvog konkursa ni nama nije baš sasvim jasno. Neke od istaknutih ličnosti iz naše kulture ne mogu da konkurišu, zbog nekih birokratskih, neodgovarajućih i formalističkih kriterijuma. Ministarstvo godinu dana ne odgovara niti pozitivno, niti negativno, niti se na bilo koji način izjašnjava o promenama Statuta. Znači, reč je o tajanstvenim razlozima koje mi ne možemo da dokučimo – istakao je član UO Miladin Ševarlić.

Podsetimo, UO je 2. novembra raspisao konkurs za novog upravnika ove kuće, tačno godinu dana otkako je prethodni poništen jer je utvrđeno da samo jedan kandidat (Jasmina Ninkovi, direktorka BGB) ispunjava sporni uslov od četiri godine iskustva na poslovima rukovođenja ustanove. U međuvremenu je UO pokušao da promeni Statut NBS, kako bi mogli da konkurišu i bibliotekari koji iskustvo imaju u rukovođenju odeljenjima biblioteka, ali i istaknuti intelektualci, ali Ministarstvo kulture i informisanja nije odgovorilo na njihov predlog. Višemesečno ćutanje ministra kulture Ivana Tasovca dovelo je i do toga da gotovo svi članovi UO (osim Miladina Ševarlića) podnesu ostavke na te pozicije, ali one još uvek nisu usvojene, zbog čega je UO tehnički obavljao svoj posao. Na kraju su pre manje od mesec dana raspisali novi konkurs ne bi li konačno razrešili situaciju u kojoj NBS već tri godine ima v. d. direktora, ali i dobili bilo kakvu reakciju Ministarstva, ali se njihove nade nisu ispunile.

Na drugi konkurs javili su se: dr Nevena Tomić, direktorka Biblioteke Studentski grad, mr Snežana Nenezić, istoričarka umetnosti iz kruševačke biblioteke, i mr Predrag Đukić, pomoćnik direktora za bibliotečku delatnost BGB. Kada će i pod kojim uslovima biti raspisan treći konkurs, zavisi od razvoja situacije, istakli su juče članovi UO.

Tajanstveno držanje Ministarstva

„Nemoćni pred frapantnim, tajanstvenim držanjem Ministarstva, prinuđeni smo da se obratimo Vama, sa molbom da svojim autoritetom i osvedočenim razumevanjem za vitalne probleme naroda i države, pomognete da se ovo pitanje najzad reši, kako bi Narodna biblioteka Srbije mogla nesmetano da obavlja svoju značajnu dužnost“, navodi se između ostalog u njihovom pismu premijeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari