Devetnaesti jugoslovenski pozorišni festival – Festival bez prevoda, biće održan od 5. do 11. novembra u Užicu, kada će publika, po izboru selektora Bojana Munjina, pozorišnog kritičara iz Zagreba, i Zorana Stamatovića, direktora NP Užice, videti sedam najboljih predstava iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, koje će se takmičiti za devet nagrada koje nose naziv „Ardalion“.


Za slogan ovogodišnjeg festivala, koji okuplja najbolje predstave iz regiona u prethodnoj sezoni, bez obzira na žanr, selektor je odabrao rečenicu iz Nušićevog komada „Dr“: „Danas ti je, brate, sve na prodaju, čast, savest i prijateljstvo – sve, brate, sve!“

– Ta rečenica nije nikakva specijalna provokacija. To je slika našeg vremena sa kojim i u kome se borimo i slika na koju na umetnički i ljudski način pokušavamo da odgovorimo predstavama – naveo je Munjin.

Festival će otvoriti koprodukcija Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta „Doktor Nušić“, a potom slede: „Trpele“ u izvođenju BDP, „Gospođa ministarka“ Pozorišta „Boško Buha“, „Tri sestre“ Dramskog kazališta „Gavela“ iz Zagreba, „Filomena Marturano“ Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta Podgorica, autorski projekat Ane Đorđević „Četrnaesta“ Narodnog pozorišta RS Banjaluka, i na kraju „Unosno mesto“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Istakavši da selekcija predstavlja „povratak pozorišnoj priči, koja verno oslikava naše osećanje života, sudbine i vremena u kojem i dalje istrajavamo“, ali i povratak komadima Branislava Nušića, kao i prisećanje na početak Velikog rata, ali ne ceremonijalno, nego s krupnim pitanjima o ceni slobode, narodnoj mudrosti i istorijskom usudu“, Munjin ističe da bi uz izabrane predstave trebalo da „pogledamo na sebe i rezultate života svih nas“.

– Na našem festivalu, sve ove godine, istraživali smo i ispipavali puls vremena, želeli da budemo hrabri i prkosni i hteli često da se lečimo ljutim travama. Danas, osećamo da smo pametniji za jedno grubo vreme koje nam se, umesto da bude bar malo milostivo, sve više kezi u lice i ne dopušta predah i odmor – naveo je Munjin.

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, pozvao je privrednike da pomognu festival koji, i pored teškog vremena, uspeva da okupi najbolje pozorišne predstave iz bivše Jugoslavije i to, kako je rekao, zahvaljujući entuzijazmu upravi NP Užice, podršci Ministarstva kulture i grada. On je objasnio da je Ministarstvo kulture izdvojilo tri, a grad 3.150.000 dinara, što su identični iznosi prošlogodišnjim izdvajanjima. Podsećanja radi, pre nekoliko godina Ministarstvo kulture izdvajalo je pet miliona dinara.

Zoran Stamatović, direktor i koselektor Festivala, poručio je da bi trebalo da se „zaboravi vreme kada smo živeli iznad sopstvenih mogućnosti“, dodavši da ta manifestacija, a što je retkost u Srbiji, nema dugova.

– Trošimo koliko imamo, ali siguran sam da će biti zadovoljni i publika i gosti – istakao je Stamatović, objasnivši da će, zbog ušteda, izostati predstava u čast nagrađenih, kojima će priznanja biti uručena na matičnim scenama, a da će sadržaj pratećeg programa biti naknadno objavljen.

Snižene cene ulaznica

Prodaja ulaznica je počela i, u promotivnom periodu do 3. oktobra, komplet košta 4.000 i 3.000 dinara. Nakon toga, do 24. oktobra cena će biti 5.500, odnosno 4.500, a od 27. oktobra – 6.500 i 5.500 dinara.

– Zbog teške ekonomske situacije, snizili smo cene ulaznica – rekao je Stamatović i dodao da ulaznica za jednu predstavu košta 1.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari