Književnik Danilo Nikolić preminuo je u subotu uveče u 91. godini, nakon kratke i teške bolesti, saopštila je njegova porodica. Kremacija će biti obavljena sutra u 10 sati na Novom groblju u Beogradu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Danilo Nikolić, rođen u Splitu 1926. godine, detinjstvo i mladost proveo je u Metohiji. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Peći, a Pravni fakultet završio u Beogradu. Radio je na raznim dužnostima u Radio Beogradu, a u penziju je otišao sa mesta urednika-dramaturga u Dramskom programu. Dobitnik je brojnih književnih nagrada za svoje zbirke priča i romane: Nolitova nagrada, „Bora Stanković“, „Branko Ćopić“ i „Ivo Andrić“, NIN-ova nagrada, „Meša Selimović“, „Stevan Pešić“, „Veljko Petrović“ i Zlatni krst kneza Lazara za životno delo.

Zastupljen je u gotovo svim antologijama srpske priče 20. veka. Autor je knjiga pripovedaka „Male poruke“, „Povratak u Metohiju“, „Spisak grešaka“, „Spisak zasluga“, „Provetravanje vladara“, „Ulazak u svet“ i „Jedna uporna uspomena“; romana „Vlasnici bivše sreće“, „Kraljica zabave“, „Fajront u Grgetegu“, „Fotokeramika gospodina Cebalovića“, „Jesenja svila“, „Melihat iz Glog“, „Korektor“ i „Spisak budućih pokojnika“. NJegova dva romana – „Kraljica zabave“ i „Jesenja svila“, objavljena su u kolekcijama „Biseri svetske književnosti“ i „Romani XX veka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari