Prvi Jazz crawl festival 1

o prvi put, na Svetski dan džeza, u subotu, 30. aprila, održaće se Beogradski Jazz Crawl Festival na osam lokacija, kao inicijativa nezavisne grupe džez muzičara Beogradski džez servis. Veliki broj klupskih džez svirki povezanih u jednoj večeri imaju za cilj da aktiviraju Beograđane i goste grada, da krenu od kluba do kluba, da slušaju i dožive džez.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

„Cilj ovog festivala je uspostavljanje muzičkog događaja koji bi slavio i promovisao džez kao živu muziku sa kojom je slušalac u neposrednom kontaktu, u njegovom prirodnom okruženju – klubu. DŽez van kluba je neprirodan doživljaj muzičkog stila formiranog u živom ambijentu“, izjavio je Vladimir Protić, idejni tvorac, organizator i muzičar, i dodao: „Poredeći sa Londonom, trenutno imamo proporcionalno više aktivnih klubova, koji su koncentrisani u gradskom jezgru kao u najbolja njujorška vremena“.

Svi ljubitelji džeza će moći da uživaju u muzici i plešu „Lindy Hop“ uz plesnu školu Swing The Beat u KC Gradu koju će pratiti The Down Beat Bear Band od 20:30. U pivnici „Berliner“ nastupa Dragan Milovanović Trio sa gostom Predragom Revišinom od 21. Tanja Jovićević nastupa u DŽez bašti“, od 22 sata. U klubu „Muha“ na programu je Swing night sa Bobanom Đorđevićem i Kvartetom Gorana Grbića sa početkom u 21. U klubu „Filip“ je veče Ladies sing, sa Jelenom Jovović i još sedam pevačica, koje nastupaju od 21. U klubu „Ulica“ puštaće se ploče SFRJ džeza, u klubu „Leila“ od 21h nastupaće DJ Željko Kerleta. U „Metropolisu“, muzičkoj kafe-prodavnici, pored celodnevnog džez maratona posetioci će imati popust na kupovinu džez nosača zvuka.

U organizaciji grada Beograda na Trgu republike biće održan koncert Big Benda radio televizije Srbije sa Duškom Gojkovićem, koji počinje u 19.

Jazz crawl, u svetu, objedinjuje džez muziku, ples, fotografiju, edukaciju. Termin „crawl“ podrazumeva posetu nekoliko lokala u nizu, umesto provođenja večeri na jednom mestu.

Dve dame u DOB-u

Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival organizuju koncert dve dame, originalne autorske ličnosti: Mioea Deler Babić i Lie Pale. Posetioce prošlogodišnjeg Beogradskog džez festivala Lia Pale oduševila je izvođenjem albuma „My poet's Love“. Na subotnjem koncertu u Domu omladine, ova talentovana, austrijska džez pevačica nove generacije, predstaviće projekat „Gone too far“. U pitanju je adaptacija ciklusa pesama Franca Šuberta „Winter Journey“, za koje je aranžmane priredio Matijas Rueg.

Nišville za džezere na jugu Srbije

Nišville po peti put za redom u subotu organizuje obeležavanje Svetskog dana džeza u četiri grada juga Srbije. Za sve programe ulaz je besplatan. U Nišu u klubu Feedback u 22 nastupiće niški sastavi „Moba“ i „Naissblue“. U Leskovcu će u Kamernoj Sali leskovačkog kulturnog centra u 20 sati nastupiće Sastav učenika jazz odseka Muzičke škole „Stanislav Binički“ iz Leskovca i niški sastav „Naissblue“. Suorganizatori programa su Muzička škola i Leskovački kulturni centar. U Vranju će nastupiti domaći sastav „MJMS Quartet“ i grupa „Tevarbulebra“ iz Niša, a program će se održati u Sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) sa početkom u 20. U Bujanovcu džez će se čuti na bini ispred Doma kulture „Vuk Karadžić“ gde od 19 nastupa grupa „Strangers from South“ iz Bujanovca i niški sastav „Benny Brickman Band“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari