Četrdeseto izdanje međunarodnog filmskog festivala u Torontu otvoriće kanadski reditelj Žan-Mark Vale sa filmom „Demolition“, u kojem igraju Džejk Džilenhal i Naomi Vots. Festival se održava od 10. do 20. septembra, a do sada je saopšteno pedesetak od preko stotinu naslova koji će biti prikazani.

Toronto je mesto gde filmovi započinju svoju trku za Oskara, a „Demolition“ može da bude jedno od takvih ostvarenja, koje prati život uspešnog bankara posle smrti supruge.

Među ostalim premijerama ističe se, pre svega, „Marsovac“ Ridlija Skota sa Metom Dejmonom, kao i „Program“ Stivena Frirsa sa Benom Fosterom i Dastinom Hofmanom, koji će se baviti usponom i padom čuvenog bicikliste Lensa Armstronga. Biće tu i povratnik – posle pet godina pauze – Majkl Mur sa novim dokumentarcem „Where to Invade Next“.

Festival u Torontu je sada jedan od glavnih svetskih festivala. Drastično je narastao od svog starta 1976. kada je oko 80 filmova prikazano u pet sala. Prošle godine na repertoaru je bilo 350 ostvarenja prikazanih u 25 bioskopa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari