Filmski festival u TorontuFoto: Mert Alper Dervis / AFP / Profimedia

 

Ovogodišnji Filmski festival u Torontu počinje večeras i traje do 17. septembra, tako nastavljajući sezonu koju su započeli festivali u Kanu i Veneciji.

Kao i drugi festival, Filmski festival u Torontu ima bogat program uprkos štrajkovima scenarista i gluamaca, a The Guardian je izdvojio nekoliko najzanimljivijih.

Wicked Little Letters

Filmski festival u Torontu: Ovo je 10 najzanimljivijih filmova 1
Foto: Deano / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ime Olivije Kolman odmah privlači pažnju koji god projekat da je u pitanju, pa je isti slučaj i sa ovim filmom Tee Šarok.

Ona u njemu ponovo sarađuje sa Džesi Bakli nakon filma Mračna kći, a njih dve tumače dve komšinice koje 1920-ih pokušavaju da otkriju koji stoji iza niza lascivnih pisama.

Lee

Filmski festival u Torontu: Ovo je 10 najzanimljivijih filmova 2
Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Kejt Vinslet nastavlja sa izazovnim projektima, te ovde tumači Li Miler, čuvenu ratnu fotografkinju koja je u taj svet ušla iz modelinga.

Uz nju, uloge tumače Mario Kotijar, Aleksander Skarsgard, Džoš O’Konor, Noemi Merlan i Andrea Rajsboro.

Dream Scenario

Filmski festival u Torontu: Ovo je 10 najzanimljivijih filmova 3
Foto: TIFF / Planet / Profimedia

Filmski festival u Torontu često prikazuje filmove sa Nikolasom Kejdžom, iako oni ne nailaze baš uvek na najpozitivnije reakcije.

U novom filmu koji producira Ari Aster Kejdž glumi akademika koji se odjednom pojavljuje u snovima mnogih ljudi, a film je opisan kao komična varijanta Strave u Ulici brestova.

North Star

Mnogi glumci će na ovogodišnjem izdanju festivala imati ostvarenja u kojima su oni iza kamere, a među njima su Kris Pajn, Ana Kendrik, Patriša Arket i Majkl Kiton.

Film North Star režira Kristin Skot Tomas, u kome ona tumači ženu koja se udaje po treći put, što utiče na živote njenih ćerki, u tumačenju Skarlet Johanson, Sijene Miler i Emili Bičam.

Filmski festival u Torontu ima i Netfliksove premijere

Pain Hustlers

Netfliks ne odustaje od novih visokobudžetnih ostvarenja iako glavne zvezde neće moći da prisustvuju da ih promovišu, a u ovom slučaju to su Emili Blant, Kris Evans i Endi Garsija.

Ovo ostvarenje trebalo bi da bude među onima o kojima se priča tokom sezona nagrada, a opisuju ga kao kombinaciju filmova Vuk sa Vol Strita i Opklada veka.

The End We Start From

Filmski festival u Torontu: Ovo je 10 najzanimljivijih filmova 4
Foto: SunnyMarch / Planet / Profimedia

Džodi Komer već je dobila pohvale za ulogu u filmu The Bikeriders, a sada dolazi i prvo ostvarenje u kome ona tumači glavnu rolu.

U trileru o ekološkoj krizi koja dovodi do poplava u Londonu ona je majka koja pokušava da zaštiti svoju bebu, a ostale uloge tumače Benedikt Kamberbač, Mark Strong i Ketrin Vaterston.

Next Goal Wins

Taika Vaititi postigao je veliki uspeh na ovom festivalu filmom Jojo Rabbit 2019, a sada stiže sa komedijom zasnovanom na istinitoj priči.

Trenera fudbalskog tima Američke Samoe tumači Majkl Fasbender, kome će ovo biti najveća komična uloga do sada nakon uglavnom ozbiljnih dramskih rola.

Dumb Money

Skandal u vezi sa Gejmstopom dogodio se 2021. godine, kada su članovi društvene mreže Redit stali na crtu Vol stritu, a sada stiže i filmska adaptacija.

Za režiju je bio zadužen Krejg Gilespi, a glavne uloge tumače Pol Dejno, Set Rogen, Šajlin Vudli i Amerika Ferera.

One Life

Nakon uspeha sa serijama, Džon Hoz režira svoj prvi film po istinitoj priči o Nikolasu Vintonu, brokeru koji je pomogao u spasavanju jevrejske dece iz Čehoslovačke.

Mlađu verziju Vintona tumači Džoni Flin, a stariju Entoni Hopkins, koji u poslednje vreme ponovo dobija pažnju zbog sjajnih filmskih rola.

The Critic

Filmski festival u Torontu: Ovo je 10 najzanimljivijih filmova 5
Foto: TIFF / Planet / Profimedia

Ijan Mekelen je gej pozorišni kritičar koji mora da sarađuje sa glumicom o kojoj nije imao lepe reči (Džema Arterton) u priči o beskrupuloznoj ambiciji i intrigi.

Sve ovo odigrava se 1930-ih, a ostale uloge tumače Mark Strong i Lesli Manvil, dok je za scenario zadužen Patrik Marber.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari