radnička klasa ide u pakaoFoto : Sense production/ Banda

Na predstojećem 48. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, koji će biti održan od 7. do 17. septembra ove godine, biće prikazane jedna većinska i dve manjinske srpske koprodukcije. Reč je o filmovima „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića, „Seljaci“ Dorote Kobele Velčmen i Hjua Velčmena, i „Muzika“ Angele Šanalek. Nastanak sva tri filma podržao je Filmski centar Srbije (FCS), piše na sajtu FCS.

Radnja filma „Radnička klasa ide u pakao“ prati grupu bivših radnika fabrike, nedavno zatvorene u sumnjivoj privatizaciji, koji u borbi za pravdu, lično dostojanstvo i goli život, pribegavaju natprirodnom. Glavnu ulogu u filmu tumači Tamara Krcunović.

Đorđevićev film će svetsku premijeru imati u prestižnoj selekciji „Ponoćno ludilo“ („Midnight Madness“).

Osim reditelja, scenariste i producenta Mladena Đorđevića, autorsku ekipu čine direktor fotografije Dušan Grubin, montažer Lazar Predojev, kompozitor Kalin Nikolov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Jelena Đorđević, masker Evi Zafir i snimatelji zvuka Momčil Božkov i Nenad Šćiban. Producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Banda), Martička Božilova (Agitprop), Maria Drandaki (Homemade Films), Ivan Marinović (Adriatic Western), Ankica Jurić Tilić (Kinorama), Anamaria Antoci (Tangaj Production) i Ivica Vidanović i Nevena Savić (Cinnamon Film).

 

Svetska premijera srpske manjinske koprodukcije „Seljaci” će se takođe odigrati u Torontu.

Ovaj dugometražni animirani film, u koprodukciji Digitalkraft-a iz Srbije (producenati Ivan Pribićević i Jelena Angelovski), biće prikazan u programu „Specijalne prezentacije“. Inostrani koproducenti filma su BreakThru Films iz Poljske i Art Shot iz Litvanije.

Na ovom ostvarenju rediteljke Dorote Kobele Velčmen i reditelja Hjua Velčmena, nominovanih za Oskara, Zlatni globus i BAFTA nagradu za film „S ljubavlju, Vinsent“, radilo je 22 slikara i slikarki iz Srbije uz supervizore Biserku Petrović i Vladimira Vinkića, zajedno sa VFX timom producentske kuće Digitalkraft.

U Torontu će biti prikazan i dugometražni igrani film „Muzika“ nemačke rediteljke Angele Šanelek, premijerno prikazan i nagrađen na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu.

Anđela Šanelek je napisala scenario, montirala i režirala „Muziku“.

Direktor fotografije je Ivan Marković. Producenti filma su: Kirill Krasovski (Faktura Film), François d’Artemare (Les Films de l’Après-Midi), a koproducenti Vladimir Vidić i Nataša Damnjanović (Dart Film). Giorgos Karnavasi i Konstantinos Kontovrakis (Heretic) su izvršni producenti ovog ostvarenja nastalog u koprodukciji Nemačke, Francuske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari