Za 15. Književni klub Lagune, održan tradicionalno prvog petka u mesecu, u maju tačno na Đurđevdan, ovaj izdavačka kuća odabrala je omnibus-roman „Nevidljivi sati“ britanskog pisca Dejvida Mičela. Reč je jednoj od sedam knjiga ovog autora, poslednja od tri koje je Laguna objavila na srpskom jeziku, uz „Atlas oblaka“ i „Hiljadu jeseni Jakoba de Žuta“. Na nju je pao izbor u osvetljavanju fenomena Mičelove proze o čemu su na tribini u Knjižari-klubu Delfi u beogradskom SKC-u govorili: pisac Petar Grujičić, dramaturg i filmski kritičar Dimitrije Vojnov, književni kritičar Zoran Janković.

Dejvid Mičel je oženjen Japankom i njihovo prvo dete je autistično, što je, između ostalog, bio jedan od uglova sagledavanja Mičelovog staralaštva, pogotovo kad je reč o mentalnom sklopu njegovih likova. Ukazano je i na fenomen njegove popularnosti kao „u suštini hermetičnog bestseler pisca“. Mičel, kako se čulo, u zapadnom literarnom svetu ima status dosta čitanog nagrađivanog autora, čija dela prevazilaze uske žanrovske odrednice i nagoveštavaju budućnost književnosti. Dimitrije Vojnov je ocenio da roman „Nevidljivi sati“, koji se sastoji od šest priča, predstavlja specifičan presek različitih formi literarnog izražavanja u kome se oseća veliki uticaj filmske dramaturgije.

– Ovo je vredna proza, žanrovski tobogan u kome pored Mičelovih tradicionalnih SF upliva u mejnstrim prozu, autor koketira i sa fentezijem, ali nikada do kraja ne otkriva da li je on ovde prisutan kao istinski deo sklopa događaja ili kao znak kolektivne demencije glavnih junaka – rekao je Vojnov za omnibus o devojčici Holi Sajks koja se upliće u dvoboj dve mafijaške grupe, koje u svoje redove primaju naizgled obične građane sa skrivenim moćima.

Zoran Janković, koji je „uglavnom pročitao na engleskom sve što je Mičel napisao“ tvrdi da ga ne čudi što je ovaj pisac „uvršten među 100 najuticajnijih ličnosti Velike Britanije“. Prema Jankovićevoj oceni, Mičelov književni opus nadilazi postmodernu englesku i američku prozu. On je pohvalio trud Nikole Pajvančića u prevođenju „Nevidljivih sati“.

Ju Nesbe u junu

– U junu ćemo napraviti mali iskorak – bavićemo se žanrovskom književnošću, tema Kluba biće „Sneško“ Ju Nesbea, fantastičnog pisca krimića. Nadamo se da će to biti uvod u njegov dolazak u Beograd i Srbiju, gde ima brojnu čitalačku publiku – kaže za Danas Tanja Vučković, urednik u Laguni, povodom 15. Književnog kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari