Većini građana Hrvatske laknulo je kada je predsednica Kolinda Grabar Kitarović odlučila da uvaži volju najvećeg broja poslanika da se parlament raspusti posle nekoliko meseci političke krize. Većini, sudeći makar po anketama koje kažu da je 70 odsto njih za raspisivanje novih izbora. Vladi formiranoj u januaru od početka obeleženoj nestabilnošću, skandalima i političkim ekstremizmom došao je kraj.

 Mnogo bolji osećaj od pukog olakšanja komšijama je izmakao u petak uveče kada su hrvatski huligani, kako se opravdano veruje u Hrvatskoj – oduzeli pobedu fudbalskoj reprezentaciji bakljama i „topovskim udarom“ na meču protiv Češke. Razumljiva je bila i ozlojeđenost predsednice KGK koja je odgovornima poručila da će odgovarati. Međutim, ona je kao krivce označila – jugoslovenske nacionaliste.

 

Upravo to su, naime, bili „orjunaši“, kako se KGK izrazila, pripadnici Organizacije jugoslovenskih nacionalista (Orjuna), u vreme prve Jugoslavije, koji su se terorom borili protiv komunista i hrvatskih nacionalista, a za unitarnu monarhiju i integralno jugoslovenstvo. Orjuna je osnovana u Splitu 1921, da sprovede u život, pored ostalog, odluku o zabrani delovanja KPJ donetu iste godine.

Ako je predsednica Hrvatske na te „orjunaše“ mislila, onda bi ogorčeni navijači hrvatske reprezentacije odgovor na pitanje koje postavljaju – ko finansira putovanja tih huligana na svetska i evropska takmičenja i kupuje im pirotehniku – valjda trebalo da potraže kod princa Aleksandra Karađorđevića, kao naslednika našeg viteškog kralja ujedinitelja Aleksandra I, ideologa integralnog jugoslovenstva.

Međutim, trezveniji glasovi u Hrvatskoj skeptični su u vezi s tom opaskom predsednice i ukazuju da huligani jesu nacionalisti, ali ne jugoslovenski, već hrvatski. Navodno su huligani – čudna li čuda – planirali da ako ne uspeju sa bakljama i „topovskim udarom“ na tribini formiraju veliko „U“.

E sad, pitanje zašto bi hrvatski nacionalisti radili o glavi hrvatskim fudbalerima, pa i svojoj zemlji, mogu da postavljaju samo oni koji nacionalizam ne razumeju, ili se prave da ga ne razumeju, pa ne znaju da nacionalizam, osim što nanosi štetu drugim narodima, ima razoran efekat i na narod koji naopako veliča.

Logičnije je, ipak, zaključiti da je KGK mislila na neke „orjunaše“ u širem smislu – današnje „neprijatelje Hrvatske“, kako sama kaže u svom izlivu gneva na Fejsbuku. Već sutradan su u Paklenici kod Novske veterani poslednjeg rata dovikivali antifašistima koji su podigli spomenik NOB-u da su „orjunaši“.

KGK je napravila lukav izbor termina. Da je rekla „izdajnici“ bilo bi preterano, da je označila pripadnike određene nacionalne manjine – pogodite koje – bilo bi to nedopustivo. Predsednik Hrvatskog sabora Željko Rajner nije se tako dobro snašao. Na svom Fejsbuk nalogu napisao je: „Nažalost opet smo svjedoci onih skupina koje već godinama, a neke i stoljećima rovare protiv Hrvatskog (napisao H veliko) naroda.“ Rajner se brzo pokolebao i ovo izbrisao.

Šta je bio motiv da se na Evropskom prvenstvu upropasti jedna verovatno sigurna pobeda Hrvata i da njihova reprezentacija bude kažnjena? Ima objašnjenja da iza toga stoje odmetnuti čelnici hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), ali i da je to bila pobuna upravo protiv HNS-a, „države u državi“…

Kako god, istraga to treba da pokaže, ali kada najviši zvaničnici Hrvatske odgovorne „traže“ u prohujalim vremenima, pominju stoletne neprijatelje neodoljivo podsećajući na nacionalsocijalistički mit o nožu u leđa, i indirektno optužuju dežurne krivce to se najblaže može nazvati teškim oblikom populizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari