GLORIA MUNDI

Miloš Mitrović

Rođen je 1978. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, smer međunarodni odnosi. Prve tekstove objavio je u "Borskim novinama" krajem 20. veka. U Danasu radi od 2003, na spoljnopolitičkoj rubrici od 2006. Pisao je za grčki časopis "Diplomatija i bezbednost", magazin "CorD", regionalnu agenciju IBNA.

Element srpstva

Smejali su se svojevremeno Vučiću kad je, ne znam više ni kojim povodom, upotrebljavao izraz "element inostranosti".

Gužva u Krojcbergu

Čuo sam u više navrata da je Radio Beograd bolji od RTS-a. Pričali su mi da tamo ima više slobode nego na takozvanom javnom servisu.

Srbina za kancelara

Nemačka, zemlja snova za sve više građana Srbije, mogla bi 2030. godine imati muslimana za kancelara. Ta izjava nemačkog političara Ralfa Brinkhausa odjeknula je tamošnjim medijima.

Pravo na apolitičnost

U senci salve uvreda koje je uputio na račun Nenada Čanka i nebuloza koje je prosipao o otcepljenju Vojvodine, okupacionoj vojsci i sličnim budalaštinama u najboljem duhu Vojislava Šešelja, ostao je deo govora Sergeja Trifunovića na protestu u Novom Sadu upućen tamošnjim studentima.

Gledanje kroz prste

Odlaganje objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku zapadnobalkanskih zemalja koje žele da postanu članice Evropske unije briselske diplomate objašnjavaju predstojećim izborima za Evropski parlament.

Delimično normalni

Baš na dan kada je 29 zemalja članica NATO potpisalo Pristupni protokol Makedonije za članstvo u toj organizaciji, u Beogradu je obelodanjen izgled megalomanskog spomenika Stefanu Nemanji koji će biti postavljen na Savskom trgu, nedaleko od bivše Železničke stanice.

Maduro, pa Vučić

Uvek je potreban oprez kada se govori o političkim previranjima u zemljama Latinske Amerike jer u poslednjih više od sto godina u malo njih nisu bile umešane Sjedinjene Države.

Večno kruženje SPS-a

Mora da su socijalisti, u vreme kada su bili neprikosnovena sila, a ne "samo" nečiji privezak, u leto 1999. godine, bili duboko u pravu kada su hvalili državnički mudru odluku Slobodana Miloševića da potpiše Kumanovski sporazum i time - pobedi NATO.

Zlatni lavovi

Kad ih prozivaš zbog basnoslovnog budžetskog novca koji bacaju na novogodišnju rasvetu, oni ponovo zagrabe iz budžeta i bace još - jer nije sve u novcu, puno toga je čista arogancija i ludilo.

Gori i teži

Još dok je bio takozvani prvi potpredsednik vlade, pre nego što se preselio prvo u Nemanjinu, pa na Andrićev venac, šef Srbije navikao je javnost lažima koje izgovara bilo lično, bilo preko svojih ortaka različitih rangova ili preko medija, da sve što se saopštava prima sa rezervom, kao spin, ili na srpskom podmetačina, sa kratkim rokom trajanja.

Zlatni lav bolji od Nobela

Pisma koja su Hašim Tači i Aleksandar Vučić dobili od Donalda Trampa su gotovo istovetna, ali za američku administraciju jedan od dvojice pregovarača je malo više nego jednakiji od drugog.

Banda nije napredna

Teška je demagogija, koja ne dolazi samo iz kuhinje vlasti, da protivnici Vučića "nemaju ideje" i da im je program to što su protiv njega, pa ih to diskvalifikuje.

Vreme nelagode

Kad pomenu Srbiju u međunarodnim medijima, imamo razloga da se uplašimo jer ne očekujemo da ćemo čuti nešto lepo.

Buš i SFRJ

Smrt DŽordža H. V. Buša, koji je bio poslednji veliki američki predsednik u XX veku, koincidirala je sa dva okrugla datuma: 75. godišnjicom Drugog zasedanja AVNOJ-a, što je ovaj put među običnim svetom, čini se, propraćeno, uz veću dozu nostalgije nego ranijih 29. novembara, i sa 100 godina od stvaranja Kraljevine SHS.
PrvaPoslednja