GLORIA MUNDI

Miloš Mitrović

Rođen je 1978. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, smer međunarodni odnosi. Prve tekstove objavio je u "Borskim novinama" krajem 20. veka. U Danasu radi od 2003, na spoljnopolitičkoj rubrici od 2006. Pisao je za grčki časopis "Diplomatija i bezbednost", magazin "CorD", regionalnu agenciju IBNA.

Sever gori za Trampa

Dok se u Americi sve češće govori o "mirnoj predaji vlasti" posle predsedničkih izbora 3. novembra - hipotetički, ali i utemeljeno na istraživanjima prema kojima je Džozef Bajden u prednosti u odnosu na aktuelnog predsednika - zvaničnu Srbiju s prirepcima zahvatila je prava trampomanija.

Seoba Srbalja u Palestinu

Američki odlazeći predsednik Donald Tramp je lepo mogao da organizuje susret s premijerom Kosova Avdulahom Hotijem i Aleksandrom Vučićem, šefom organizacije "Aleksandar Vučić - za našu decu", u Jerusalimu, na primer u tamošnjoj američkoj ambasadi.

Da je vječna močvara

Prateći ankete u predizborno vreme u Crnoj Gori, izjave političara vlasti i opozicije, pomislih - Bože što su ovi Crnogorci zaostali; ma to je jedan pasivni kraj, kako se govorilo u vreme SFR Jugoslavije - pa ti ljudi imaju neizvesne izbore!

Nacionalna klasa do 23 metra

Ako Rus nešto pravi, uključujući spomenik, to ne može da ne valja - jer koji je to auto bolji od "moskviča" - a ako ti se spomenik koji je napravio Rus ne sviđa nisi Srbin, samim tim ni hrišćanin, nema nikakve šanse da postaneš Rus, a nemaš ni dušu - tako je, otprilike, reditelj Emir Kusturica odgovorio reditelju Goranu Markoviću na pismo u kojem ga je ovaj pitao šta je to dobro, lepo i značajno, kao član nadležne komisije, video u spomeniku Stefanu Nemanji kojeg vlasti upravo postavljaju na beogradski Savski trg. 

Oluja na Cejlonu

Kad građani Srbije, većina njih, čuje za Grubore, Varivode ili za Škabrnju, to im ne znači apsolutno ništa.

88 ruža

Kad smo ono - podsetimo milenijalce i one starije zaboravne - izvojevali veličanstvenu pobedu nad najvećom vojnom silom u istoriji sveta - krenuli smo bili u grandioznu obnovu zemlje predvođenu Milutinom Mrkonjićem, a taman smo se bili spremili i za kulturni preobražaj pod rukovodstvom Mirjane Marković, uz baznu podršku nikad usvojenog zakona o terorizmu za obračun sa petom kolonom.

Sjene po dvoru

Kada sam došao na prvi prošlonedeljni protest, bio sam na samom početku prijatno iznenađen prisustvom duha, ali ispostavilo se da je bilo optička varka.

Ko je sebičan

Baš bi bilo lepo da su studenti u Beogradu, pošto su izašli na ulice jer je Vučić najavio zatvaranje domova, započeli veliki svenarodni bunt protiv režima.

Nama je dobro

Kada je nedavno u intervjuu Danasu crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović upitan da prokomentariše to što, prema Fridom hausu, Crna Gora, baš kao i Srbija, više nije "delimično konsolidovana demokratija", već ima "hibridni režim", gde je "država zarobljena", vlast zloupotrebljena i primenjuju se "taktike strahovlade", odgovorio je da ocene prestižne organizacije Podgorica prati s punom pažnjom, ali "ostaje, ipak, da pričekamo izveštaj Evropske komisije".

Achtung!

Kada sam nedavno poželeo da ponovo vidim jedan video zapis o virusu korona i pandemiji, koji sam objavio na Fejsbuku usred najveće krize, krajem marta, naišao sam na upozorenje da snimak sadrži "delimično netačne informacije" što je, kako je navedeno, potvrđeno od "nezavisnih proverilaca činjenica".
PrvaPoslednja