GLORIA MUNDI

Miloš Mitrović

Rođen je 1978. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, smer međunarodni odnosi. Prve tekstove objavio je u "Borskim novinama" krajem 20. veka. U Danasu radi od 2003, na spoljnopolitičkoj rubrici od 2006. Pisao je za grčki časopis "Diplomatija i bezbednost", magazin "CorD", regionalnu agenciju IBNA.

Podrška Izraelu iz vile na Dedinju

Srbija se vašingtonskim takozvanim sporazumom prošle godine bila preselila na Bliski istok, a sada pokušava da se vrati kući. Administraciji bivšeg predsednika Trampa najvažnije je bilo da Srbija svoju ambasadu preseli iz Tel Aviva u Jerusalim i da Kosovo otvori ambasadu u Jerusalimu.

Odbrana Palme

Žurke sa podvođenjem u organizaciji, tvrdi se, Dragana Markovića Palme, najgnusnija afera poslednjih godina u Srbiji, naišle su na tišinu kontrolisanih medija ili na izvrtanje slučaja u istim tim medijima.

Ode Janši glava

Najsnažnija odbrana slovenačkog premijera Janeza Janše - od nečega što je uradio ili nije uradio - stigla je iz Srbije, od Aleksandra Vučića.

Protiv Mila, za Mila

Sve što u Crnoj Gori dešavalo od kraja 2019. do danas je imalo i ima veze sa Srbijom. Tako je bilo i na parlamentarnim izborima, kao i na glasanju u Nikšiću ove godine u koje se Srpska napredna stranka otvoreno mešala sa svojim "patriotama" na terenu i sa svojim medijima, u najmanju ruku.

Đinđić kao duh

Biće pravo čudo ako za dve godine u martu javnost ne dobije novi televizijski hipnotik koji bi se zvao, na primer, "Atentat". Logično bi bilo posle uspeha serije "Porodica" da neke od glumaca vidimo u nastavku, povodom 20 godišnjice ubistva Zorana Đinđića.

Antivakseri iz kabineta

Građani susednih zemalja u kojima se vakcinacija ne odvija dobro, ili u kojima vakcina nema dovoljno, oni koji su došli u Beograd da se vakcinišu, zahvalni su što su dobili tu priliku od Srbije i srećni su. I to je normalno.

Raspamećivanje

Kad je bio zemljotres u Zagrebu neko je na zidu kod beogradskog Doma omladine napisao "Zagreb" i nacrtao srce. Naravno, neko drugi je to brzo prežvrljao nekim nacionalističkim parolama.

Dva Aleksandra

Za emitovanje prve epizode serije "Aleksandar od Jugoslavije" nije mogao biti odabran znakovitiji trenutak.

Šta budala priča

Devetog marta 1991. godine bio sam još mali, ali nisam znao svoj pravac, da parafraziram pesmu koja će ubrzo posle toga postati turbonacionalistički hit, ali je većina građana Srbije znala svoj pravac - u bespuće, u koje je jurila pevajući.

Piksijev rođendan

Verovatno ću se dok sam živ, ili dok ne postanem dementan, svakog 3. marta setiti da je rođendan heroju mog detinjstva Draganu Stojkoviću Piksiju.

Kod dva majmuna

Zbog toga što je iz dana u dan govorio na samozadatu temu, bez da ga išta o njoj bilo ko pita, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića počeli su da upoređuju sa Aleksandrom Vučićem.

Dara i sve te ustaše

Društvenomrežne i medijske pokolje koji su se rasplamsali povodom filma "Dara iz Jasenovca" nisam preterano pratio jer su ti pokolji već postali rutina kad god se u javnosti pojavi bilo šta oko čega mogu postojati najmanje dva mišljenja i jer se ti pokolji odvijaju po istom, odbojnom i ispraznom šablonu.

During the war

Sveti Trifun je bio juče, a na Svetog Trifuna se bude priroda i ljubav, što sam saznao od javnog servisa, kao što sam, takođe od javnog servisa, saznao da su dva dana ranije bila Sveta tri jerarha i da vetrovi koji duvaju na taj dan pokazuju kakva će biti godina.

Svi ti nedićevci

Neki "mladi ljudi" 4. februara u Novom Sadu palili su sveće za Milana Nedića, šefa vlade koju su 1941. postavili nacisti u onome što su nazvali Srbija.
PrvaPoslednja