GLORIA MUNDI

Miloš Mitrović

Rođen je 1978. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, smer međunarodni odnosi. Prve tekstove objavio je u "Borskim novinama" krajem 20. veka. U Danasu radi od 2003, na spoljnopolitičkoj rubrici od 2006. Pisao je za grčki časopis "Diplomatija i bezbednost", magazin "CorD", regionalnu agenciju IBNA.

Naš Perica

Nisam čitao Handkea. Ne mogu, dakle, da sudim da li je zaslužio da dobije Nobelovu nagradu za književnost, sve i da sam ga čitao, ali javnost je imala prilike da vidi da svetski pisci, pa i oni koji su se neprijatno iznenadili odlukom Nobelovog komiteta, uglavnom ne dovode u pitanje njegova dela niti talenat.

Banda Đura

Nema ništa apsurdnije nego da se baš Vučić poziva na replike iz "Balkanskog špijuna". Povod mu je bio blokada Rektorata Univerziteta u Beogradu. Nije uspeo da bude duhovit, a ciljna grupa kojoj se obraća velikim delom verovatno nije ni shvatila ko je Đura koji "će ti oprostiti što te je tukao".

Ko će ukrasti šou

Zajedno, a ne prvo moja zemlja - svojevrsni je moto koje je nemačko ministarstvo spoljnih poslova odaslalo uoči ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN koje se održava ove nedelje. Jasna je poruka, pored ostalog u svetlosti aktuelnih protesta povodom klimatskih promena, u prilog multilateralizma, a protiv zatvaranja u nacionalne zabrane.

Hoćemo zastavu

Onolika priča - traje još uvek - o rekonstruisanom beogradskom Trgu republike, o kaldrmi kakvu svet nije video.

Čim ga vidiš, ne znaš ko je

Pre utakmice ispred Zvezdinog stadiona postavljen je tenk - koji to nije. Posle utakmice gradom je prodefilovalo oklopno vozilo - koje to nije. Tako stoje stvari prema rečima ministra, doktora koji to nije, i zamenika gradonačelnika koji formalno to jeste, ali je faktički obergradonačelnik, treći čovek vlasti.

Smajli Đorđa Vukadinovića

U delu "Tviter zajednice" podigla se moralna panika zbog toga što je njen istaknuti član, takođe i član poslaničkog kluba "Za spas Srbije", Đorđe Vukadinović, na svoj sajt Nova srpska politička misao (NSPM) okačio vrelu analizu u kojoj se "arhigrađanski selebritiji", kako ih autor naziva, prozivaju što idu na more u Hrvatsku.

Dušmani suza nemaju

Krug boraca za srpsku stvar širom globusa nastavlja da se širi. Da je Putin naš, na to smo se navikli odavno. Rus, pa još drčan, u svakom trenutku spreman, kako nas uverava režimska mašinerija, da nama pomogne, da nas zaštiti, da nam da tri tovara blaga i šta god poželimo, a dušmane, Šiptare, ustaše i ostale da spreči, pritisne, zgazi pomisle li samo da nam naude - a ovi to ne samo da pomišljaju, nego i permanentno nastoje da implementiraju.

Tramp i otpadnici

U moru navodno iznenađujućih dešavanja u svetu, poseta Donalda Trampa demilitarizovanoj zoni na Korejskom poluostrvu i susret sa Kim Džong Unom to su bili stvarno.

Smrt u sudnici

Iako ne jedini koji se oglasio, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan verovatno je bio najglasniji među onima koji su s negodovanjem reagovali na smrt bivšeg predsednika Egipta Mohameda Morsija.

Posle Merkel potop

O nedavnom povlačenju Andree Nales sa čela Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) neosnovano se govorilo kao o političkom zemljotresu.
PrvaPoslednja