GLORIA MUNDI

Miloš Mitrović

Rođen je 1978. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, smer međunarodni odnosi. Prve tekstove objavio je u "Borskim novinama" krajem 20. veka. U Danasu radi od 2003, na spoljnopolitičkoj rubrici od 2006. Pisao je za grčki časopis "Diplomatija i bezbednost", magazin "CorD", regionalnu agenciju IBNA.

Konj i žaba po krvi

Atentat na Kona, državni udar protiv Vučića, Soraja i ostale na naslovnim stranama uz Duška Kovačevića na nekolikim, to jest naslovnim stranama, da po ko zna koji put kaže koju o srpskim podelama, eto - to nam je "obeležilo" odlazak stare i dolazak nove godine.

Kon nije kriv

Dok već danima centrom Beograda odjekuju trube, dok se postavljaju kiosci sa novogodišnjim kičerajem i izmišljenim "beogradskim kolačima", dok se kafane i tržni centri pune, potpukovnik epidemiolog Predrag Kon trubi da bi doček "Nove godine bio velika greška", da "nema kompromisa" i da je "medicinski deo kriznog štaba strogo protiv ublažavanja mera". I? Kako to "nema kompromisa"?

Vučić na nebu, Vučić na zemlji

Kako stoje stvari, kada Srpska pravoslavna crkva sledeće godine bude izabrala novog patrijarha, mogli bismo se suočiti sa tužnom istinom da počivši patrijarh Irinej i nije bio toliki "naprednjak" kako nam se činilo zbog odanosti koju je ispoljavao prema predsedniku Srbije, a koja se sažima u njegovoj čuvenoj rečenici da se Vučić "kao lav bori za Kosovo".

Bistro ko boza

Kad se onomad Srbija svrstala uz zemlje Evropske unije u osudi Lukašenka i uz "nepriznavanje" avgustovskih izbora u Belorusiji, mnogi su ovde, počev od ambasadora Amerike i EU, bezmalo povikali - "Srećna Nova 1948!".

Pravo na nedostupnost

Kada se, po svetu i kod nas, na kraju ove mučne godine bude birala njena najružnija reč skromno doprinosim predlogom da to bude - vebinar (webinar).

Zbogom, Adolfe

Pod tim su naslovom Noje cirher cajtung, Tajms, Figaro i Njujork tajms objavili nekrologe Brunu Gancu, najširoj svetskoj javnosti najpoznatijem po ulozi nemačkog diktatora u filmu kod nas prevedenom kao "Hitler, poslednji dani", kada je glumac preminuo prošle godine.

Džukela je ko ne voli kucu

I, je li Džozef Bajden pobedio na izborima u Americi ili nije? U to izgleda ne veruju samo oni koji to ne žele, Trampovi jurodivi u Americi i širom sveta, pošto je i on sam počeo stidljivo da priznaje poraz kada je izgovorio rečenicu da "ko zna ko će biti predsednik" 20. januara, kada se polaže zakletva.

Batka za ruku, pa u EU

Niko na Balkanu okupiranom manje više, ili pristalom uz Hitlera i Musolinija, tokom Drugog svetskog rata, nije bio nacista niti fašista.

Hrvatski scenario

Posle ukrajinskog, makedonskog, crnogorskog i ko zna kakvih sve scenarija došao je red na plašenje građana Srbije takozvanim hrvatskim scenarijom.

Neki Hrvat Tito

"Ćale je prvo otkidao na nekog Hrvata Tita, a posle se navuko na Slobu, ko i svi u našem kraju", kaže Pinki u filmu Srđana Dragojevića "Rane".

Bezutešni puk

Odlazak mladih, korupcija, uništena industrija, beskrajne afere zvaničnika bez sudskog epiloga, to su stvari na koje se žale ljudi u Hrvatskoj.

Sever gori za Trampa

Dok se u Americi sve češće govori o "mirnoj predaji vlasti" posle predsedničkih izbora 3. novembra - hipotetički, ali i utemeljeno na istraživanjima prema kojima je Džozef Bajden u prednosti u odnosu na aktuelnog predsednika - zvaničnu Srbiju s prirepcima zahvatila je prava trampomanija.
PrvaPoslednja