GLORIA MUNDI

Miloš Mitrović

Rođen je 1978. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, smer međunarodni odnosi. Prve tekstove objavio je u "Borskim novinama" krajem 20. veka. U Danasu radi od 2003, na spoljnopolitičkoj rubrici od 2006. Pisao je za grčki časopis "Diplomatija i bezbednost", magazin "CorD", regionalnu agenciju IBNA.

Putinov kroj

Pošto je prošle nedelje najavio svoju i ostavku vlade, ruski premijer Dmitrij Medvedev, sada već bivši, podsetio je svetsku javnost na svoje postojanje.

Sijeva usluga

Pre nego što je 2012. godine izabran za generalnog sekretara Komunističke partije Kine, i naredne godine za šefa države, Si Đinping je staroj partijskoj gardi navodno obećao da će rešiti pitanje Tajvana.

Dvadesete

S početkom nove godine počelo je da se postavlja pitanje kakva će biti decenija pred nama - mada su zakerala poručila da ona počinje 2021 - i da se prave istorijske paralele, i to sa "zlatnim dvadesetim" godinama prošlog veka.

Praznik demokratije

Dok će se u Srbiji, 20 godina posle petooktobarskih promena, u 2020. ponovo pričati o izbornim uslovima, autokratskom režimu, korupciji do guše, lustraciji i sličnom, komšije Hrvati će s prvim danima Nove godine ući u završnicu predsedničkih izbora.

Srebro za Merkel

Angela Dorotea Merkel danas provodi 5144. dan na vlasti. Upravo je po stažu na čelu vlade prestigla Konrada Adenauera koji je na kancelarskoj dužnosti bio od 1949. do 1963. Merkel je kancelarka od 22. novembra 2005.

Le Tvor

Ko to vodi "gotovo orkestriranu kampanju" protiv francuskog predsednika, kako tvrdi predsednik Srbije, pa on mora da stane u odbranu Emanuela Makrona?

Trijumfalna kapija

Da je Srpski pokret obnove organizacija mogao bi se nazvati elitističkom organizacijom, da je klub mogao bi se nazvati elitističkim klubom, ali pošto je već dugo samo manja grupa ljudi, onda se za njih može reći da su grupa elitista.

Živi, klani, nedoklani

Uz vest da je Milo Đukanović izabran po ko zna koji put za predsednika crnogorske vladajuće stranke, Demokratske partije socijalista, prisećamo se razbibrige tabloida u Srbiji minulog leta.

Nema prestupa

Zamislio sam, u svojoj naivnosti, predsednika kako objavljuje da ministar finansija više neće biti ministar finansija zato što je univerzitet objavio da je plagirao doktorat. Pritom je trebalo da zamislim, u svojoj naivnosti, predsednicu vlade kako to objavljuje, jer ministar finansija je u njenoj nadležnosti, a ne u nadležnosti predsednika.

Bolest koja ima državu

Ništa od bacanja zlatne kašike, na veliku žalost dušmana koji su učinili sve da do nje, to jest do bacanja zlatne kašike dođe, i koji su neposredno odgovorni za činjenicu da je kralj u petak popodne završio na najprestižnijoj medicinskoj ustanovi u kraljevstvu, ali gde, na njihovu takođe veliku žalost, nije proveo ni produženi vikend, jer se već danas, oporavljen, vratio svakodnevnim obavezama, na radost svog naroda.

U međuprostoru

Kad predsednik pita Evropsku uniju - a ona otvori četvore uši - kada bi Srbija mogla da se nada članstvu, ili hoće li članstva uopšte biti, nije jasno kakav odgovor priželjkuje.

Jubilej „delinkventa“

Momak je okončao svoj život u najboljim godinama, umeju da kažu vodiči u Berlinu kada govore o građevini koja je nekada delila grad. Time naglašavaju podatak da je Berlinski zid postojao nešto više od 28 godina, od 13. avgusta 1961. do 9. novembra 1989.

Duing biznis

Mi koji se odazivamo na ime novinar patimo od raznih oblika zavisnosti, pa tako i od zavisnosti od društvenih mreža.

Tuga za EU

To je valjda veština diplomatije: odlazeći funkcioneri Evropske unije osudili su zbog ostavljanja Albanije i Severne Makedonije u evropskom zapećku same sebe, da ne bi osudili Emanuela Makrona.

Naš Perica

Nisam čitao Handkea. Ne mogu, dakle, da sudim da li je zaslužio da dobije Nobelovu nagradu za književnost, sve i da sam ga čitao, ali javnost je imala prilike da vidi da svetski pisci, pa i oni koji su se neprijatno iznenadili odlukom Nobelovog komiteta, uglavnom ne dovode u pitanje njegova dela niti talenat.
PrvaPoslednja