GLORIA MUNDI

Miloš Mitrović

Rođen je 1978. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, smer međunarodni odnosi. Prve tekstove objavio je u "Borskim novinama" krajem 20. veka. U Danasu radi od 2003, na spoljnopolitičkoj rubrici od 2006. Pisao je za grčki časopis "Diplomatija i bezbednost", magazin "CorD", regionalnu agenciju IBNA.

Posle Merkel potop

O nedavnom povlačenju Andree Nales sa čela Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) neosnovano se govorilo kao o političkom zemljotresu.

Snajka nije kriva

Afera "Ibica" koja je dovela do krize u Austriji i čiji je glavni junak Hajnc-Kristijan Štrahe morao da napusti politiku polako pada u zaborav.

Biti Sebastijan

Javnosti nije poznato ko je ruski oligarh i ko je nećaka ruskog oligarha, niti da li oni kao takvi uopšte postoje. Zidojče cajtung (SZ) i Špigel nisu otkrili ni odakle im snimak koji je uništio političku karijeru Hajnca-Kristijana Štrahea i od kojeg će najviše profitirati kancelar i lider austrijskih narodnjaka Sebastijan Kurc.

Večno doba ekstrema

Povodom presude u Crnoj Gori na "suđenju vijeka" za navodni pokušaj državnog udara tokom izbora 2016, nameću se nekolika pitanja.

Nada i strah EU

Od 23. do 26. maja biće održani izbori za Evropski parlament koji se pojednostavljeno predstavljaju kao sudar globalista i suverenista. Prikladniji naziv za potonje ipak bi bio populisti.

Glupi petak

U vreme demonstracija zbog izborne krađe, a posle kontramitinga u decembru 1996, kružile su od ruke do ruke fotokopije - tada još nije bilo društvenih mreža, daleko im lepa kuća - teksta pod nazivom "Glupi tornik".

Sekund do Damaska

Golansku visoravan koju su Sjedinjene Države upravo odlučile da smatraju Izraelom imao sam prilike da posetim u leto 2012, kao gost Države Izrael, jedan od brojnih iz medijske branše širom sveta.

Element srpstva

Smejali su se svojevremeno Vučiću kad je, ne znam više ni kojim povodom, upotrebljavao izraz "element inostranosti".

Gužva u Krojcbergu

Čuo sam u više navrata da je Radio Beograd bolji od RTS-a. Pričali su mi da tamo ima više slobode nego na takozvanom javnom servisu.

Srbina za kancelara

Nemačka, zemlja snova za sve više građana Srbije, mogla bi 2030. godine imati muslimana za kancelara. Ta izjava nemačkog političara Ralfa Brinkhausa odjeknula je tamošnjim medijima.

Pravo na apolitičnost

U senci salve uvreda koje je uputio na račun Nenada Čanka i nebuloza koje je prosipao o otcepljenju Vojvodine, okupacionoj vojsci i sličnim budalaštinama u najboljem duhu Vojislava Šešelja, ostao je deo govora Sergeja Trifunovića na protestu u Novom Sadu upućen tamošnjim studentima.

Gledanje kroz prste

Odlaganje objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku zapadnobalkanskih zemalja koje žele da postanu članice Evropske unije briselske diplomate objašnjavaju predstojećim izborima za Evropski parlament.
PrvaPoslednja