Kada posle niza godina, sa velikom vremenskom distancom, uzmete u ruke knjigu koju ste ko zna kada pročitali, onda utvrdite kako je knjiga ostala ista, ali da ste se vi promenili. Dok je niste pročitali niste ni znali koliko ste drugačiji od vremena kada ste se sa njom prvi put sreli.

Dešava se da najednom dobijete utisak kako je nekada, dok ste bili mladi, niste ni razumeli, da tek sada počinjete da shvatate njen puni smisao. Sa tim osećanjem prišao sam svojoj drami „Govorna mana“, koju sam napisao 1997, pre 19 godina, ali ono što me je iznenadilo bila je činjenica da nisam imao utisak da čitam nešto što sam napravio kad sam bio drugačiji. Naprotiv! Učinilo mi se da je napisana sada, za ovo vreme… – kazao je na konferenciji u Zvezdara teatru pisac i reditelj Goran Marković i dodao da se oslonio na mlade glumce da osveže sleng u predstavi i da je to jedina intervencija na tekstu.

Kako napominje Marković, komad je pisan u Miloševićevo vreme, nije posvećen nijednom konkretnom liku već onome što bi se moglo nazvati preovlađujućim stanjem svesti: glavni lik je uspešan mladi biznismen koji ima dodirne tačke sa kriminalom, a nastoji da se politički eksponira, kako bi to potpomoglo njegov „biznis“. Zbog toga se obraća glumačkim bardovima, ne bi li oni uljudili njegov „scenski nastup“. Ova uloga poverena je Nebojši Đorđeviću, dok mladu glumicu igra mlada glumica Jelena Orlović, a uloga glumca poverena je Tihomiru Staniću.

– Ovakve uloge su uvek dobra prilika da ispitate sebe kao glumca i zašto se, nakon toliko vremena, bavite tom profesijom. Dobra je prilika i da ispitate kako vas kao glumca doživljavaju, a kakva je vaša sopstvena slika o sebi… Nikad to nije baš onako kako nam se čini – kazao je Stanić.

Ova crna komedija odigrana je prethodno 18. januara u Gračanici sa velikim uspehom, a beogradska premijera zakazana je za večeras u 20 sati.

Nakon velike popularnosti ovog komada u Narodnom pozorištu, Goran Marković u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština u Gračanici i Zvezdara teatra, uz mlade glumce NPP, režirao je i adaptirao svoju proslavljenu predstavu.

Scenografiju je radio Goran Stojčetović, a kostim Jelisaveta Tatić Čuturilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari